Navigation
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
Site logo
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
1
Ostukorv: 16.90€

viimati lisatud tooted

  • WHISKEY nr 80 gurmeepiprapakk 

    1 x 16.90€

ostukorv kokku

16.90€
vaata ostukorvi kassa
“WHISKEY nr 80 gurmeepiprapakk” lisati sinu ostukorvi. Vaata ostukorvi
long pepper lightbox
lightbox
lightbox
lightbox
long pepperLong piparLong pipar detailLong pepper 81

Tootekirjeldus

jamaican piment pepper
JAMAICAN PIMENT pipar nr 90 7.99€
whiskey pepper
WHISKEY pipar nr 80 7.99€

LONG pipar nr 81

7.99€

Pikal pipral on õrn lillehõng väikse särtsuga, eriti pikalt küpsetades.

Pikk pipar maitseb nagu must, roheline ja valge pipar, kuid on tulisem.

Oma keerukuse tõttu sobivad pikad piprad hästi iseloomulike nüansirikaste maitsetega toitudega, nagu kevadised lemmikud nagu artišokk, spargel ja seened. Neid on kõige parem valmistada lihtsalt värskelt jahvatatud pika pipraga, mis on viimasena maitse säilitamiseks toidule lisatud. Kasuta seda veel tumeda lihaga, köögiviljadega, kompottidesse, magustoitudesse ja ka puuviljadele lisandiks.

Kõige parem on see lihtsalt purustada, et pipra tugevus saaks anda maitset karridesse, kõige paremini just taimetoidu ja aeglaselt küpsevatesse toitudesse.

Päritolumaa: Indoneesia
45gr purk

Saada e-mailiga sõbrale
Kategooria: Piprad Sildid: indoneesia, lihatoidud, pipar
  • Kirjeldus

Kirjeldus

Mis on pikk pipar ja kust see pärineb?

Piperaceae perekonda kuulub õitsev viinapuu LONG PEPPER (Piper longum), mida mõnikord nimetatakse ka India pikaks pipraks või tippaliks. Taime kasvatatakse peamiselt kuivatatud viljade pärast, mida kasutatakse maitse- ja maitseainena. 

Pika pipra vili koosneb arvukatest pisikestest marjadest, millest igaüks on umbes mooniseemne suurune. Marjade vürtsikas maitse tuleneb alkaloidist piperiinist, mida leidub ka Piper nigrum’is.

Pikka pipart on esmakordselt mainitud iidsetes India Ayurveda tekstides, kus selle ravi- ja kulinaarseid omadusi käsitletakse põhjalikult. See saabus Kreekasse umbes kuuendal või viiendal sajandil eKr. Hippokrates mainis seda aga ainult ravimina, mitte vürtsina.

Enne Euroopa avastusi Ameerika mandritel oli pikk pipar kreeklaste ja roomlaste seas märkimisväärne ja tuntud maitseaine.

Pikk pipar oli kuulus enne Ameerika mandri ja tšillipipra avastamist, mida hispaanlased nimetasid pimiento (kasutades nende sõna pika pipra kohta). Tšillipipraid, millest mõned meenutavad kuivatatuna kuju ja maitsega pikki paprikaid, oli erinevates Euroopa keskkondades lihtsam kasvatada.

Pikk pipar on nüüd Euroopa köögis üsna harva esinev vürts. Vanast Roomast kuni renessansiajastu Euroopani kasutati pikka pipart köögis laialdaselt tavalise musta pipra kõrval. Kuid pika pipra tõrjus kulinaarsest tähelepanust välja Uue Maailma tšilli ja musta pipra tõus.

 

Kuidas pikk pipar maitseb?

Võrreldes musta pipraga on sellel palju nüansirikkam maitse, mis meenutab pigem vürtsikombinatsioone nagu garam masala kui ühte vürtsi. Sellel on musta pipra kuumus ja lõhn, kuid pehmemas, õrnemas mõttes, mida pehmendab muskaatpähkli, kaneeli ja kardemoni magus alatoon. Vastupidiselt musta pipra nõelale rahustab pikk pipar keelt ja jätab lõpuks tubakalaadse jaheduse.

Oma keerukuse tõttu sobivad pikad piprad hästi iseloomulike nüansirikaste maitsetega toitudega, nagu kevadised lemmikud nagu artišokk, spargel ja seened. Neid on kõige parem valmistada lihtsalt värskelt jahvatatud pika pipraga, mis on viimasena maitse säilitamiseks toidule lisatud. Lisaks on pikk pipar mangohooajal ideaalne lisavürts salatite ja magusate toitude jaoks.

Pikka pipart on lihtne jahvatada vürtsiveskis. Seda saab kasutada musta pipra asemel, kui on vaja magusamat, vürtsikamat aktsenti, kas peeneks purustatult või murtuna.

Lisaks reageerib pikk pipar märkimisväärselt hästi grilli suitsustele ja mahedusele. Pikk pipar on suurepärane lisand igale kuivale lihale; sea-, veise- ja lambaliha sobivad hästi selle garam masala-laadsete vürtsidega. 

 

Kuidas pikka pipart kasutada?

Hoolimata sellest, et see oli Euroopa köökides kogu keskajal levinud element vürtsisegudena, kasutatakse pikka pipart endiselt mõnedes Põhja-Aafrika vürtsisegudes, India ja Nepali, Indoneesia ja Malaisia ​​köögis ning mõnes Indoneesia ja Malaisia ​​roas.

Pikka pipart tuleks kasutada nagu mis tahes muud vürtsi. Seda saab lisada soolastele küpsetistele, segada suppidesse, lisada Kagu-Aasia nuudlikaussidesse või praetud riisi ja palju muud.

Kui kasutad pikka pipart retseptides, mis nõuavad pehmemat vürtsi, jahvata see eelnevalt; muul juhul kasuta seda tervena toitude puhul, nagu hautis või karri.

Olenevalt soovitud kuumusastmest võib pikk pipar üks ühele asendada teisi pipraid. India pikk pipar on leebema kuumusega kui tšillipipar, rohkem maalähedane kuumus, mis tungib suulagi ja aurustub kiiresti.

 

Lihtne, kuid mõnus retsept, mida meie pika pipraga proovida:

klassikaline Tai praetud riis kanaga

See on lõbus ja lihtne retsept sinu järgmiseks õhtusöögiks. Klassikaline praeriis kanaliha ja meie pika pipraga vürtsitab su õhtusöögilauda oma imelise maitsega. Toit, mida koos lastega teha ja nautida!

 

Vaja läheb:

  • 800g keedetud riisi, eelistatavalt päev varem valmistatud
  • 1 kondita ja nahata kanarind, lõigatud väikesteks tükkideks
  • 3 supilusikatäit sojakastet
  • 3 supilusikatäit kanapuljongit
  • 3 supilusikatäit kalakastet
  • 1 spl laimimahla
  • 1 tl granuleeritud suhkrut
  • 1 pikk pipar, jahvatatud
  • 2 kuni 3 supilusikatäit taimeõli
  • 4 sibulat, viilutatud valge ja rohelise osaga, eraldatud
  • 3 kuni 4 hakitud küüslauguküünt
  • 1 punane paprika, lõigatud õhukesteks viiludeks
  • 5 kuni 7 värsket shiitake seent, varred ja väikesteks tükkideks hakitud
  • 1 väike sellerivars, õhukeselt viilutatud
  • 80g külmutatud herneid
  • 1 suur muna
  • Tai magus tšillikaste, serveerimiseks

 

Tee nõnda:

  • Kasutage sõrmeotses teelusikatäit või kahte õli, et eraldada külma riisijääkidest tükke tagasi üksikuteks teradeks.
  • Tükeldatud kanaga kaussi tuleks lisada üks supilusikatäis sojakastet. Sega korralikult läbi ja tõsta kõrvale.
  • Sega laimimahl, suhkur, valge pipar, 2 supilusikatäit sojakaste, kalakaste ja kanapuljong. Aseta kõrvale.
  • Wok-panni või suurt praepanni tuleks kuumutada kõrgel või keskmisel-kõrgel kuumusel. Lisa sibula valged osad, küüslauk ja tšilli pärast 2 supilusikatäit õlis tilgutamist ja keerutamist.
  • Pärast üheminutilist segamist lisa kana. Prae kana segades 2–3 minutit või kuni see muutub võrdselt läbipaistmatuks.
  • Prae seeni ja sellerit segades 2–3 minutit või kuni need on küpsed (seller peaks jääma krõmpsuv). Lisa veidi rohkem õli, kui vokk või pann muutub liiga kuivaks.
  • Lisa riis kõrgel kuumusel. Kasutage riisi segades praadimiseks spaatlit või muud lamedat keeduseadet, keerates seda samal ajal õrnalt.
  • Lisa kastet järk-järgult, 1–2 teelusikatäit korraga. Kui kogu kaste on lisatud, prae segades veel 6–10 minutit.
  • Pärast lisamist sega hulka külmutatud herned. Seejärel lükake panni südamiku paljastamiseks kõik kõrvale.
  • Lisa muna, prae segades kohe läbi.
  • Prae kõike segades kõrgel kuumusel 2 minutit või kuni riis on kohev ja eraldub kergesti teradeks.
  • Kui soovitud maitse on saavutatud, eemalda pann tulelt. Vajadusel lisa veel veidi kalakastet. Lisa tilk laimimahla, kui see on liiga soolane. Lisa peale rohelise sibula tükid.
  • Serveeri!
  • Neile, kes eelistavad oma toitu vürtsikalt, paku julgelt juurde Tai tšillikastet

Head isu! 🙂

VAATA KA NEID TOOTEID

86timutandlemon_saltsup
TIMUT & LEMON nr 86 gurmeepiprapakk
Timuti ja sidruni pipar Seda pipart on Himaalaja põlisasukad kasutanud juba üle tuhande aasta. Timuti ja sidruni pipar on sarnane kuulsale Szechuani piprale, aga selle terad on suuremad ja heledamad. Timuti maitsebukett koosneb võluvast granadillist, tsitrusest tugeva roosiga, jasmiini ja hüatsindi maitsetest ning õrnalt on tunda ka suitsuseid ning puiseid marju. Teravus on väga piprane ning lisaks on timutil  ka valuvaigistav efekt. Sobib väga hästi: -kalaga: valge kala, kala-carpaccio, tartar, ceviche -mereandidega: vähk, kammkarp, krevetid -lihaga: valge liha, linnuliha, sealiha, veiseliha, pardiliha, lambaliha, kalkun -juustuga: värske ja noor kitsejuust -magustoitudega: mango, ananass, tsitrulised, maasikad, melon, litšimarjad, granadill, aprikoos ja šokolaad 50 gr  
9.90€ Lisa korvi
Kampot white 101
KAMPOT WHITE pipar nr 101
Kampot pipar on üks parimaid pipraid maailmas. Tai ranniku niiske ja kuum kliima, raske savimuld annab sellele piprale suurepärased omadused. Kampot pipart kasvatatakse traditsiooniliselt, kasutamata kunstväetisi ja pestitsiidide. Kõik Kampot piprad pärinevad samast taimest, värvus määratakse vastavalt küpsuse ja töötlemise astmele. Valge Kampot pipra saamiseks kasutatakse ainult täielikult küpseid vilju. Pärast saagikoristust leotatakse vilju mitu päeva vees, kuni koor lahustub. Seejärel kuivatatakse beežikas-valged terad päikese käes. See pipar on värske ja aromaatse hõnguga. Soovitame kasutada White Kampot pipart linnuliha, kala, köögiviljade, kergete kastmete ja suppide maitsestamisel. Päritolumaa Kambodža  60gr purk
7.99€ Lisa korvi
Salt'sUp tiigripipar
TIGER pipar nr 91
See erakordne pipar pärineb Malabari ranniku kõrgustiku looduskaitsealalt, mis asub Edela-Indias. Tiger pipar tuleb toitudes hästi välja oma unikaalse ja tugeva maitsega. See on suurepärane grillliha ja kalaga, samuti sobib see kastmetesse. Päritolumaa: India 50 gr
7.99€ Lisa korvi
85_colorfulschinusberries_detail
SCHINUS MARJADEGA värviline nr 85 gurmeepiprapakk
Värviline piprasegu Schinus marjadega. Meie värviline piprasegu on aromaatne ja keskmiselt vürtsikas ning õrna puuviljase maitsega. Kõige paremini sobib see liharoogade, salatite, pastade ja kastmetega. Sisaldab: musta, valget, rohelist ja roosat pipart. Läbipaistvas veskis näeb see välja imekaunis ja sobib väga hästi ka lauda kaunistama. Päritolumaa: India /Brasiilia/ Sri Lanka 70 gr
9.90€ Lisa korvi
82_schinusberries_detail
SCHINUS BERRIES nr 82 gurmeepiprapakk
Schinusmarja pipar. See pipar pärineb niisketelt ja soojadelt aladelt Brasiilias. Schinuse marjad kasvavad põõsastel ja ka puudel, mis võivad kasvada kuni 12ne meetrini. Marjade maitse on magus ning veidi vürtsikas. Schinuse marjade pipar sobib imeliselt kastmetele, kanalihale, loomalihale ja ka magustoidule peale raputatuna. Oma ilusa välimuse tõttu, kohtab Schinusmarju paljudes roogades. Soovitame kindlasti veskisse lisada ka midagi veel nendele marjadele lisaks, kuna tihtipeale kipuvad need marjad veskit ummistama.   Päritolumaa: Brasiilia 50 gr
9.90€ Lisa korvi
ANDALIMAN_1
ANDALIMAN pipar nr 94

Sellel üllataval ja haruldasel Indoneesia pipral on imeline tsitruseline maitse ja lõhn. See on ideaalne kala, mereandide ja linnulihaga ja hea igapäevaseks kasutuseks.

Andaliman on Sichuani pipra kauge sugulane ja seda pipart kasutatakse Sumatras samamoodi nagu läänes musta pipart.

Sellel pipral on omapärane, pisut torkiv maitse, mis omakorda paneb su maitsemeeled eriti hästi tööle. Just selle  omaduse tõttu kasutatakse Andalimani pipart toitudel, mille maitset soovitakse eriliselt rõhutada. See pipar sobib hästi lihasõpradele - toob välja ta kõige paremini just kana ja punase liha maitsed. Liha lihaks, me siin oma soolapoes otsustasime seda sama pipart aga katsetada hoopis tee tegemiseks! Panime natuke kuuma vee sisse ja sai eriti hea maitsega. Päritolumaa: Indoneesia 15gr purk

7.99€ Lisa korvi
tiger_pepper
TIGER nr 91 gurmeepiprapakk
See erakordne pipar pärineb Malabari ranniku kõrgustiku looduskaitsealalt, mis asub Edela-Indias. Tiger pipar tuleb toitudes hästi välja oma unikaalse ja tugeva maitsega. See on suurepärane grillliha ja kalaga, samuti sobib see kastmetesse. Päritolumaa: India 80 gr
9.90€ Lisa korvi
tellicherry
TELLICHERRY nr 84 gurmeepiprapakk
Tellicherry pipral on väga eriline värske maitse. Tellicherry pipart peetakse teistest pipardest aromaatsemaks. Selle pipra lõhnal on tugev ja eristatav tsitruse hõng. Tellicherry pipart saab kasutata nagu kõiki teisi musti pipraid. Soovitame seda kasutada, et maitsestada soolaseid roogi, nagu näiteks sidruni-pipra kana. Lisaks on see hea lisand toidulaulale, et roogadele kiirelt ja lihtsalt erilist maitset lisada. Päritolumaa: India 80 gr
9.90€ Lisa korvi
IMG_1343
Pipratestrite komplekt “10 pipart laiast maailmast”
Testi erinevaid pipraid ja leia oma lemmik: Testrikomplektist leiad: Voatsiperifery pipra, tiigripipra, viskipipra, Banasura pipra, Schinusmarjadega pipra, Jamaika vürtspipra, timuti ja sidruni pipra, Tellicherry pipra ja kubeebapipra Kõik pipratestrid on taasavatavas/suletavas pakendis, nii ei lähe aroom kaotsi.
12.90€ Algne hind oli: 12.90€.9.99€Current price is: 9.99€. Lisa korvi
97_redlongpepper
RED LONG pipar nr 97
Pika pipra aroom on palju rikkalikum kui tavalisel pipral. Puuviljane-magus lõhn, pisut ka kaneelilõhna. Iga piprakaun valitakse käsitsi, mis muudab selle pipra nii hinnaliseks. Parima maitseelamuse saamiseks purusta uhmris või sõrmede vahel.   Päritolumaa: Kamboodža 40 gr
7.99€ Lisa korvi
81longpepper
LONG nr 81 gurmeepiprapakk
Pikk pipar Pikal pipral on õrn lillehõng väikse särtsuga, eriti pikalt küpsetades. Kasuta seda: tumeda lihaga, köögiviljadega, kompottidesse, magustoitudesse ja ka puuviljadele lisandiks. Kõige parem on see lihtsalt purustada, et pipra tugevus saaks anda maitset karridesse, kõige paremini just taimetoidu ja aeglaselt küpsevatesse toitudesse. Päritolumaa: Indoneesia 70 gr
9.90€ Lisa korvi
banasura highland
BANASURA HIGHLAND nr 88 gurmeepiprapakk
Banasura Highland pipar on Malabari ranniku hinnatumaid pipraid. Seda kasvatatakse Wayanadi orus Lääne-Indias. Banasura pipar on aromaatne ja tuline tänu erakordsele pipra suurusele. Banasura pipar sobib suurepäraselt punase liha, grillitud liha ja burgerite juurde. Parima tulemuse saavutamiseks pane pipart toidule viimasena - värskelt jahvatatuna. Kui hoiad Banasura pipart jahedas ja pimedas, säilitab see oma aroomi 2 aastat. Kui pipar on jahvatatud siis säilib aroom ligikaudu 3 kuud. Päritolumaa: India 80 gr
9.90€ Lisa korvi
IMG_6927
SMOKED BANASURA 96 gurmeepiprapakk
Kogenud suitsutamismeistrid on Banasura piprast teinud tõelise maitseelamuse. Suitsutatud Banasura pipar on parim punase liha ja burgeritega. Parima aroomi ja  maitseelamuse jaoks jahvatage pipar vahetult enne söömist ja kui toitu praete või keedate siis lisage vahetult enne valmimist.   Päritolumaa: India 70 gr
12.90€ Lisa korvi
86timutandlemon-400x400
TIMUT & LEMON pipar nr 86
Timuti ja sidruni pipar Seda pipart on Himaalaja põlisasukad kasutanud juba üle tuhande aasta. Timuti ja sidruni pipar on sarnane kuulsale Szechuani piprale, aga selle terad on suuremad ja heledamad. Timuti maitsebukett koosneb võluvast granadillist, tsitrusest tugeva roosiga, jasmiini ja hüatsindi maitsetest ning õrnalt on tunda ka suitsuseid ning puiseid marju. Teravus on väga piprane ning lisaks on timutil  ka valuvaigistav efekt. Sobib väga hästi: -kalaga: valge kala, kala-carpaccio, tartar, ceviche -mereandidega: vähk, kammkarp, krevetid -lihaga: valge liha, linnuliha, sealiha, veiseliha, pardiliha, lambaliha, kalkun -juustuga: värske ja noor kitsejuust -magustoitudega: mango, ananass, tsitrulised, maasikad, melon, litšimarjad, granadill, aprikoos ja šokolaad 30 gr  
7.99€ Lisa korvi
90_jamaicanpiment_detail
JAMAICAN PIMENT nr 90 gurmeepiprapakk
Jamaica vürtsipipar Sügavalt aromaatsed, väiksed ja pruunikad, seemne moodi puuviljad, mis on rohkem tuntud vürtsipuu marjadena pakuvad pikantset maitset, millele järgnevad kaneeli, nelgi ja muskaatpähkli õrnad maitsed. Jamaica tuntud ‘Jerk’ lihamäärdes on vürtsipipar üks tähtsamaid komponente. Tänapäeval leiab seda ka ketšupitest, lihamarinaadidest, hapukurkidele lisatuna, rummikokteilidest ja ka vürtsikamatest kookidest üle kogu maailma. Päritolumaa: Guatemala 60 gr
9.90€ Lisa korvi

Search engine

Use this form to find things you need on this site