juuni 17, 2016 // Soolajutud -milline sool ja pipar valida?
Boeuf à la tartare, või siis böff koos gurmeesoolaga
Böff või siis Boeuf à la tartare, nii kuidas keegi on harjunud ütlema. Tegime böffi ja katsetasime erinevaid gurmeesoolasid. Valmistamisel kasutasime Alaea Coarse gurmeesoola ja lisaks igaüks raputas peale valgeid Cyprus White soolahelbeid – krõmpsud ja mõnusad sõrmede vahel purustades peale raputada. Vaata siit: https://gurmeesool.ee/toode/cyprus-white-soolahelbed/
Lisaks läheb vaja
korralik tükk veise sisefileed või kui tahad kiiresti siis võta 2 pakki delikatesshakkliha
2 muna või vutimuna –
värskelt jahvatatud pipart (meie kasutasime Kampoti punast pipart), tshillikastet, Worcesteri kastet
1 sibul, 4 magusat marineeritud kurki
ja siis lase fantaasial lennata – kas soovid juurde šalottsibulat, kappareid, anšoovist, tabasco või adzika kastet.
Iseenesest võib kõik koostisained ka kokku segada, aga ilusam on serveerimiseks kui alusel on kenasti kõik väikeste hunnikutena ja siis saab sööja ise otsustada kui palju ja mida kuhu paneb.
Böff -mida veel selle kohta hea teada?
Boeuf à la Tartari jaoks saab kasutada erinevaid veiseliha osi. Kõige sagedamini kasutatakse sisefileed, kuid sobivad ka õla, ribikinnis ja seljatükk. Kõige olulisem asja juures on see, et see peab olema tõeliselt värske.
Selle veise sisefilee kohta on ka muidugi nii palju eriarvamusi liikvel. Mõned kokad ütlevad, et see pole sugugi pareim vaid tuleb valida selline tükk kus ka tibake rasva on. Ühesõnaga lihtne retsept keetmist-küpsetamist ei vaja, aga nüansse on nii palju, et segadust tekib. Samuti on erinevad arusaamad kuidas seda siis ikkagi teha, kas hakkida peenikeseks, kasutada hakklihamasinat või lasta endale hakkliha lihameistri juures valmis teha. Kõige efektsem viis on muidugi noaga kaapimine. Sellega läheb aega aga kuna söömine ja söögi valmistamine kord juba on selline sotsiaalne tegevus, siis ma arvan, et selle aja võib vabalt võtta. Arvestada tuleb, et liha enne kaapima hakkamist oleks ära puhastatud kelmetest jms segavatest asjadest.
Millises restoranis on kõige parem böff?
Eks seda tuleb endal katsetama minna. Sest see mis sulle meeldib ei pruugi teistele jälle meeldida. Tallinnas, Narva mntl on üks restoran Tartar – seal on päris mitu erinevat böffi menüüs ja peab ütlema, et trühvlitega böff on näiteks meie arvates super!
Valged soolahelbed leiad ka meie USA saidilt SIIT
Leave a reply