Navigation
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
Site logo
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
1
Ostukorv: 9.90€

viimati lisatud tooted

  • TIGER nr 91 gurmeepiprapakk 

    1 x 9.90€

ostukorv kokku

9.90€
vaata ostukorvi kassa
“TIGER nr 91 gurmeepiprapakk” lisati sinu ostukorvi. Vaata ostukorvi
lightbox
lightbox
lightbox
lightbox
MeleguetaMelegueta

Tootekirjeldus

WHISKEY nr 80 gurmeepiprapakk 16.90€
MELEGUETA nr 76 gurmeepiprapak... 12.90€

MELEGUETA pipar nr 76

7.99€

Melegueta pipar ehk paradiisi terad on Lääne-Aafrika rannikualade põliselanike haruldane vürts.

Melegueta pipar on terava maitsega, kardemoni ja kampri aroomiga. Melegueta on musta pipraga võrreldes üsna mahe. Seeme sisaldab ainulaadsete aromaatsete ketoonide kombinatsiooni, mis annab ainulaadse pipra maitse. 

Paradiisiterad sobivad eriti tuunikala valmistamisel. See on suurepärane lihatoitudega ja hautistega. Samuti sobilik gini jt alkoholi kokteilide maitsestamisel.

Melegueta seemneid võib kasutada tervelt või purustatult ning kas toiduvalmistamise ajal või viimase maitseainena musta pipra asemel. See on vürts, mis sobib hästi teiste, eriti tüümiani, rosmariini ja salvei maitseainetega.

Melegueta pipra purustamiseks on kõige parem kasutada uhmrit ja nuia, kuna seemned on kõvad.

Päritolumaa Ghaana

60gr purk

Saada e-mailiga sõbrale
Kategooria: Piprad
  • Kirjeldus

Kirjeldus

Mis on Melegueta pipar, mida tuntakse ka paradiisi teradena?

Melegueta piprataim on rohttaim, mis pärineb Lääne-Aafrikast. Selle ladinakeelne nimi on Aframomum melegueta ja kuulub ta ingveri perekonda. Vürts on tuntud paljude teiste nimede all, sealhulgas paradiisi terad, ossame, alligaatori pipar, Aafrika pipar, Guinea terad ja Guinea pipar. 

 

Melegueta pipra maitse

Paradiisi teradel on piprane soojus. Seejärel kohtuvad tsitruselised noodid, kus on tunda kaneeli, nelki ja kardemoni. Aroom meenutab kõndimist läbi männipuudega täidetud metsa.

 

Melegueta pipar vs must pipar

Erinevalt mustast piprast on alligaatoripipar kuivatatud seeme, mitte mari. Perkins on looduslikult esinev orgaaniline ühend, mis on levinud mustas pipras. Selles sisalduv alkaloid, tuntud kui piperiin, annab mustale piprale piprase maitse. Melegueta pipra geneetilises koostises peperiin puudub.

Alligaatori pipar kõlab nagu pipar, mis võiks päris tugev olla. Tõde on aga see, et see on musta pipraga võrreldes üsna mahe. Seeme sisaldab ainulaadsete aromaatsete ketoonide kombinatsiooni, mis annab ainulaadse pipra maitse. Vürtskardemonis sisalduvatest eeterlikest õlidest pärit domineerivat maitset leidub vähesel määral ka melegueta pipras. Sellest tuleneb ka kerge kardemonimaitse.

 

Kuidas paradiisiterasid säilitada

Hoidke terveid seemneid tihedalt suletava kaanega klaaspurgis. Hoides jahedas, kuivas ja pimedas kapis, säilib see pipar kuni kolm aastat.

Pärast purustamist saab seda lisada paljudele roogadele. Soovitame purustatud pipart kasutada kohe, kui maitse ja lõhn on parimad.

 

Kuidas Melegueta pipart kasutatakse?

Aframomum melegueta seemneid võib kasutada tervelt või purustatult ning kas toiduvalmistamise ajal või viimase maitseainena musta pipra asemel. See on vürts, mis sobib hästi teiste, eriti tüümiani, rosmariini ja salvei maitseainetega.

Melegueta pipra purustamiseks on kõige parem kasutada uhmrit ja nuia, kuna seemned on kõvad. Pärast purustamist vabastavad seemned täieliku maitse ja valge sisemuse.

Retseptid nõuavad toiduvalmistamiseks tavaliselt ¼ teelusikatäit kuni 1 teelusikatäit. Küpsetamisel soovitatakse vürts enne küpsistesse, kookidesse või saiadesse lisamist pulbriks jahvatada.

Vürtsi segati sageli segus nimega galot daggo. See valmistati pipratera, kaneeli, nelgi ja muskaatpähkliga. Muskaatpähklit asendatakse sageli Cubeb pipraga.

 

Aafrika pipra ajalooline taust

Araabia, berberi ja juudi kauplejad laulsid esimestena Aafrika piprale kiitust. Lääne-Aafrikast, tänasest Libeeriast, liikusid kaamelihaagissuvilad aeglaselt üle Saheli, läbi lõputu Sahara ja seejärel üle Sudaani. Lõpuks tegid vürtsid ookeanireise Euroopasse.

Alguses määrati vürts lihtsalt kindlaks ja nimetati Aafrika pipraks. 1. sajandi sõjaväeülem ja kirjanik Plinius Vanem, keda kiideti enim entsüklopeedilise looduslooraamatu eest, märgib oma kirjutistes Aafrika pipart.

Hiljem nimetasid eurooplased vürtsi ümber paradiisi teradeks. See tekitas vahe melegueta pipra ja musta pipra vahel, millest viimast müüdi kõrgeima hinnaga. Mündikotile vähem kahju tehes, pole üllatav, et paradiisiterad said 14. ja 15. sajandil Euroopa köökides populaarseks musta pipra asendajaks.

Sel perioodil ei kasutatud vürtse üldiselt mitte ainult toiduvalmistamisel, vaid ka toitude ja jookide kvaliteedi säilitamiseks. Ménagier de Parisor Parisian Household Book (1393) soovitas kasutada paradiisi teri selleks, et parandada veini, mis oli vananenud.

1400. aastate keskel andis Portugali kuningas Afonso V Lissaboni kaupmehele Fernão Gomesile eksklusiivse juurdepääsuõiguse 100 miili kaugusele Guinea lahest Lääne-Aafrikas. See andis nutikale ettevõtte omanikule domineerimise nüüdseks armastatud Aframomum melegueta üle. Selleks ajaks nimetati paradiisivürtsi terad ümber Melegueta pipraks. 

 

Mida tähendab Melegueta?

Ajaloolaste sõnul võib seda terminit seostada itaaliakeelse sõnaga hirss, mis on meligo. Teised väidavad, et see sai oma nime Hispaania linnast Málagast, mis oli tollal iidne foiniikia sadam. Sellest hoolimata tõlkisid prantslased selle sõna maniguetiks.

Guinea terad, Guinea pipar ja alligaatorivürts on brittide poolt sellele vürtsile antud teised nimetused.

 

Kuidas Aframomum Meleguetat kasvatatakse ja koristatakse?

Mitmeaastane taim Aframomum melegueta, mis on küll lühikest kasvu ja kasvu, vaid 35 sentimeetrit pikk ja 15 sentimeetrit lai, muutub õitsemise ajal vägevate lillede mässuks. Iga trompetikujuline õis kuulutab oma ilu roosakas-oranži põsepuna ja oranži varjundiga huulega. Aroom on väga aromaatne.

Nendest õitsengutest kasvavad väikesed torukujulised kaunad. Igaüks neist on umbes viis kuni seitse millimeetrit pikk. Siin asuvad arvukad punakaspruunid kuldsed seemned.

Farmides korjavad mehed pipra ja naine ekstraheerib seemned käsitsi, eemaldades need viljalihast. Seda tehakse õrnalt, et vältida seemnete kadumist. Seejärel asetatakse lehed välja ja seemned laotatakse päikese käes kuivama.

 

Toiduvalmistamine Melegueta pipraga 

See vürts on Lääne-Aafrika köögis kõige levinum. See vürts on joruba kultuuri jaoks nii oluline, et vastsündinud lapsele antakse kohe sündides pipart maitsta.

Proovige Melegueta pipart kasutada karrides, hautistes, marinaadides või salatikastmetes. See on eriti maitsev hautatud lambaliha, kartulite ja baklažaanidega. Paradiisiterade seemned on imeline lisand piparkookidele ja kookidele.

 

Jookide vürtsitamine paradiisi teradega.

Lääne-Aafrika külades kasutatakse neid seemneid traditsioonilise kolapähklist valmistatud joogi maitsestamiseks. Guinea marjad on leidnud tee käsitööõlledesse. Skandinaavlased naudivad joodava akvaviiti maitset.

Piduliku pühadehõngu saamiseks lisage punasele veinile paar paradiisitera, veidi apelsinimahla, kaneelipulk, jõhvikad ja mõned apelsiniviilud. Kuumuta ja naudi hõõgveini! Või serveerige koos glöogiga. 

Bombay Sapphire Gin on esmaklassiline džinn, millel on aromaatne maitse. Inglismaal valmistatud neutraalne teraviljapiiritus, millele on lisatud 10 taime, on valmistatud retseptist, mis pärineb aastast 1761. Lääne-Aafrika paradiisivürtsi terad aitavad Bombay Sapphire’ile maitset lisada.

Naljakas on mõelda, et veel 150 aastat tagasi oli paradiisitaime teradest pärit seemnete alkoholile lisamine rangelt keelatud ja karistatav süütegu. Siis arvati, et see mürgitab keha ja vaimu, põhjustades sellega hullumeelsust.

Bombay Sapphire Gin sisaldab ka kadakamarju, orrise juure, Hispaania mandleid, sidrunikoori, lagritsat, kassia koort, koriandrit ja veel üht meie lemmikut: Cubeb pipart.

 

Paradiisipipra eelised

Lääne-Aafrika rahvameditsiinis kasutatakse seda seedimist soodustava vahendina. Seda näritakse ka tervelt, et keha soojendada. Lisaks on seda Aafrika pipart peenestatud ja puljongile lisatuna märgatud haavaravijana. Vanade seas kasutatakse nii teri kui ka kauna traditsioonilises meditsiinis ravimitena ning neid hinnatakse antibiootiliste ja antibakteriaalsete omaduste poolest.

Nii põletikuvastaste kui ka valuvaigistavate omaduste tõttu eemaldab see väike seeme valusid, nagu liigese- ja reumatoidartriidivalu, aga ka kõhuvalu ja isegi hambavalu.

Kui õlid ekstraheeritakse seemnest, näivad sellel olevat antimikroobsed omadused, mis võivad olla kasulikud puhastusvahendites, täites samal ajal vajaduse looduslike toodete järele.

 

Guinea pipar Voodoo

Kariibi mere ja Ladina-Ameerika riikides kasutatakse seda Guinea pipart religioossetel voodoo tseremooniatel. On öeldud, et armastajate voodisse puistatud Guinea pipar paneb paari lõplikult lahku minema. Ometi kaitseb see kodu või õue ümber piserdades majaomanikku ja perekonda vaenlaste sisenemise eest.

 

Miks me armastame Melegueta pipart

Ainuüksi nimetuse pärast võiksime armastada paradiisiterasid, kuid see vürts köidab meid selle mitmekülgsuse ja põneva maitse tõttu. Tasub proovida!

VAATA KA NEID TOOTEID

kubeebapipar
Kubeebapipar CUBEB pipar nr 83
Cubeb ehk kubeebapipar. Kubeebapipar pärineb troopilistest paikadest nagu Jaava ja teised Indoneesia saared. Sellel pipral on soe, meeldiv aroom, õrnalt pirpane aga ka muid vürtse meenutav oma pehme eukalüpti ja terpentiini hõnguga. Pipra kuumutamine toob välja just selle meeldiva hõngu. Kubeeba pipar ei ole nii tuline kui must pipar. Piparde tulisuse skaalal skoorib ta üsna madala kolme kümnest. Kõige paremini sobib see pipar liha ja köögiviljaroogade juurde. Väga hästi ühineb kardemoni, kaneeli, karri lehtede, rosmariini, salvei, tüümiani ja kurkumiga. Päritolumaa: Indoneesia 35gr purk
7.99€ Lisa korvi
86timutandlemon-400x400
TIMUT & LEMON pipar nr 86
Timuti ja sidruni pipar Seda pipart on Himaalaja põlisasukad kasutanud juba üle tuhande aasta. Timuti ja sidruni pipar on sarnane kuulsale Szechuani piprale, aga selle terad on suuremad ja heledamad. Timuti maitsebukett koosneb võluvast granadillist, tsitrusest tugeva roosiga, jasmiini ja hüatsindi maitsetest ning õrnalt on tunda ka suitsuseid ning puiseid marju. Teravus on väga piprane ning lisaks on timutil  ka valuvaigistav efekt. Sobib väga hästi: -kalaga: valge kala, kala-carpaccio, tartar, ceviche -mereandidega: vähk, kammkarp, krevetid -lihaga: valge liha, linnuliha, sealiha, veiseliha, pardiliha, lambaliha, kalkun -juustuga: värske ja noor kitsejuust -magustoitudega: mango, ananass, tsitrulised, maasikad, melon, litšimarjad, granadill, aprikoos ja šokolaad 30 gr  
7.99€ Lisa korvi
98_kamportredpepper
KAMPOT RED pipar nr 98
Üks parimaid pipraid maailmas. Ehtne punane pipar on haruldane pipar, mis on valmistatud täiesti küpsetest koorimata pipardest. Kõrge küpsusastme tõttu on punane pipar eriti aromaatne ja puuviljane. Kampoti punast pipart kasutage värskelt jahvatatuna, et selle täiuslik aroom suurepäraselt esile tuleks. Ideaalne liha, linnuliha ja kalaga. Punane Kampoti pipar on nimetatud korduvalt üheks maailma parimaks pipraks just oma erilise ja tugeva maitse poolest. Pärineb ta Kambodžast ning on seotud selle kohaga samamoodi nagu seostatakse šampanjat Prantsusmaaga. Lisaks oma puuviljalisele meeldivale maitsele näeb punane kampoti pipar imeilus välja. Öeldakse, et just see pipar on eriti hea kõhu korrashoidmiseks ning kolesterooli taseme madalal hoidmiseks. Päritolumaa Kamboodža 40gr purk
7.99€ Lisa korvi
Tellicherry pipar
TELLICHERRY pipar nr 84
Tellicherry pipral on väga eriline värske maitse. Tellicherry pipart peetakse teistest pipardest aromaatsemaks. Selle pipra lõhnal on tugev ja eristatav tsitruse hõng. Tellicherry pipart saab kasutata nagu kõiki teisi musti pipraid. Soovitame seda kasutada, et maitsestada soolaseid roogi, nagu näiteks sidruni-pipra kana. Lisaks on see hea lisand toidulaulale, et roogadele kiirelt ja lihtsalt erilist maitset lisada. Päritolumaa: India 50 gr
7.99€ Lisa korvi
red kampot
KAMPOT RED nr 98 gurmeepiprapakk
Üks parimaid pipraid maailmas. Ehtne punane pipar on haruldane pipar, mis on valmistatud täiesti küpsetest koorimata pipardest. Kõrge küpsusastme tõttu on punane pipar eriti aromaatne ja puuviljane. Kampoti punast pipart kasutage värskelt jahvatatuna, et selle täiuslik aroom suurepäraselt esile tuleks. Ideaalne liha, linnuliha ja kalaga. Punane Kampoti pipar on nimetatud korduvalt üheks maailma parimaks pipraks just oma erilise ja tugeva maitse poolest. Pärineb ta Kambodžast ning on seotud selle kohaga samamoodi nagu seostatakse šampanjat Prantsusmaaga. Lisaks oma puuviljalisele meeldivale maitsele näeb punane kampoti pipar imeilus välja. Öeldakse, et just see pipar on eriti hea kõhu korrashoidmiseks ning kolesterooli taseme madalal hoidmiseks.   Päritolumaa: Kamboodža 70 gr
14.90€ Lisa korvi
85_colorfulschinusberries_detail
SCHINUS MARJADEGA värviline nr 85 gurmeepiprapakk
Värviline piprasegu Schinus marjadega. Meie värviline piprasegu on aromaatne ja keskmiselt vürtsikas ning õrna puuviljase maitsega. Kõige paremini sobib see liharoogade, salatite, pastade ja kastmetega. Sisaldab: musta, valget, rohelist ja roosat pipart. Läbipaistvas veskis näeb see välja imekaunis ja sobib väga hästi ka lauda kaunistama. Päritolumaa: India /Brasiilia/ Sri Lanka 70 gr
9.90€ Lisa korvi
värviline piprasegu
SCHINUS MARJADEGA värviline piprasegu nr 85
Värviline piprasegu Schinus marjadega. Meie värviline piprasegu on aromaatne ja keskmiselt vürtsikas ning õrna puuviljase maitsega. Kõige paremini sobib see liharoogade, salatite, pastade ja kastmetega. Sisaldab: musta, valget, rohelist ja roosat pipart. Läbipaistvas veskis näeb see välja imekaunis ja sobib väga hästi ka lauda kaunistama.   Päritolumaa: India /Brasiilia 40 gr
6.90€ Lisa korvi
KampotWhite detail
KAMPOT WHITE nr 101 gurmeepiprapakk
Kampot pipar on üks parimaid pipraid maailmas. Tai ranniku niiske ja kuum kliima, raske savimuld annab sellele piprale suurepärased omadused.
Kampot pipart kasvatatakse traditsiooniliselt, kasutamata kunstväetisi ja pestitsiidide. Kõik Kampot piprad pärinevad samast taimest, värvus määratakse vastavalt küpsuse ja töötlemise astmele.
Valge Kampot pipra saamiseks kasutatakse ainult täielikult küpseid vilju. Pärast saagikoristust leotatakse vilju mitu päeva vees, kuni koor lahustub. Seejärel kuivatatakse beežikas-valged terad päikese käes.
See pipar on värske ja aromaatse hõnguga.
Soovitame kasutada White Kampot pipart linnuliha, kala, köögiviljade, kergete kastmete ja suppide maitsestamisel.
Päritolumaa: Kamboodža
Pakk: 70 gr
14.90€ Lisa korvi
jamaican piment pepper
JAMAICAN PIMENT pipar nr 90
Jamaica vürtsipipar Sügavalt aromaatsed, väiksed ja pruunikad, seemne moodi puuviljad, mis on rohkem tuntud vürtsipuu marjadena pakuvad pikantset maitset, millele järgnevad kaneeli, nelgi ja muskaatpähkli õrnad maitsed. Jamaica tuntud ‘Jerk’ lihamäärdes on vürtsipipar üks tähtsamaid komponente. Tänapäeval leiab seda ka ketšupitest, lihamarinaadidest, hapukurkidele lisatuna, rummikokteilidest ja ka vürtsikamatest kookidest üle kogu maailma. Päritolumaa: Guatemala 30 gr
7.99€ Lisa korvi
whiskey pepper
WHISKEY pipar nr 80
Viskipipar Viskipipar on unikaalne segu mustast Malabari piprast viskiga. See pipar toob kaasa ainulaadse ja uue maitseelamuse ja teeb tavalisest lihatükist restoraniväärilise roa sinu kodulaual! Viski tasakaalustab pipart, lisab omakorda veel ka mahedust ja magusust, mis teeb sellest piprast suurepärase lisandi lihale ja kalale. Õrn piprane tunne ning omapärane ja silmapaistev viski maitse muudavadki viskipipra nii ainulaadseks. See viskipipar on ideaalne kingitus kokkadele, kes armastavad katsetada erinevate uute maitsetega. Päritolumaa India/Saksamaa 45gr purk  
7.99€ Lisa korvi
IMG_6930
ANDALIMAN nr 94 gurmeepiprapakk
Sellel üllataval ja haruldasel Indoneesia pipral on imeline tsitruseline maitse ja lõhn. Ideaalne kala, mereandide ja linnulihaga. Andaliman on Sichuani pipra kauge sugulane ja seda pipart kasutatakse Sumatras samamoodi nagu läänes musta pipart. Ideaalne igapäevaseks kasutuseks.   Päritolumaa: Indoneesia 20 gr
9.90€ Lisa korvi
SMOKEDBANASURA_1
SMOKED BANASURA pipar 96
Kogenud suitsutamismeistrid on Banasura piprast teinud tõelise maitseelamuse. Suitsutatud Banasura pipar on parim punase liha ja burgeritega. Parima aroomi ja  maitseelamuse jaoks jahvatage pipar vahetult enne söömist ja kui toitu praete või keedate siis lisage vahetult enne valmimist.   Päritolumaa: India 50 gr
7.99€ Lisa korvi
Schinusmarjad
SCHINUS BERRIES pipar nr 82
Schinusmarja pipar. See pipar pärineb niisketelt ja soojadelt aladelt Brasiilias. Schinuse marjad kasvavad põõsastel ja ka puudel, mis võivad kasvada kuni 12ne meetrini. Marjade maitse on magus ning veidi vürtsikas. Schinuse marjade pipar sobib imeliselt kastmetele, kanalihale, loomalihale ja ka magustoidule peale raputatuna. Oma ilusa välimuse tõttu, kohtab Schinusmarju paljudes roogades. Soovitame kindlasti veskisse lisada ka midagi veel nendele marjadele lisaks, kuna tihtipeale kipuvad need marjad veskit ummistama.   Päritolumaa: Brasiilia 30 gr
7.99€ Lisa korvi
Salt'sUp tiigripipar
TIGER pipar nr 91
See erakordne pipar pärineb Malabari ranniku kõrgustiku looduskaitsealalt, mis asub Edela-Indias. Tiger pipar tuleb toitudes hästi välja oma unikaalse ja tugeva maitsega. See on suurepärane grillliha ja kalaga, samuti sobib see kastmetesse. Päritolumaa: India 50 gr
7.99€ Lisa korvi
81longpepper
LONG nr 81 gurmeepiprapakk
Pikk pipar Pikal pipral on õrn lillehõng väikse särtsuga, eriti pikalt küpsetades. Kasuta seda: tumeda lihaga, köögiviljadega, kompottidesse, magustoitudesse ja ka puuviljadele lisandiks. Kõige parem on see lihtsalt purustada, et pipra tugevus saaks anda maitset karridesse, kõige paremini just taimetoidu ja aeglaselt küpsevatesse toitudesse. Päritolumaa: Indoneesia 70 gr
9.90€ Lisa korvi

Search engine

Use this form to find things you need on this site