Navigation
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
Site logo
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
0
Ostukorv: 0.00€

Ostukorvis pole tooteid.

kubeebapipar lightbox
lightbox
lightbox
lightbox
lightbox
kubeebapiparKubeeebapipar hautisega
  • Tootekirjeldus

    TIMUT & LEMON pipar nr 86 7.99€
    voatsiperifery pipar
    VOATSIPERIFERY pipar nr 89 9.99€

    Kubeebapipar CUBEB pipar nr 83

    7.99€

    Cubeb ehk kubeebapipar.

    Kubeebapipar pärineb troopilistest paikadest nagu Jaava ja teised Indoneesia saared. Sellel pipral on soe, meeldiv aroom, õrnalt pirpane aga ka muid vürtse meenutav oma pehme eukalüpti ja terpentiini hõnguga. Pipra kuumutamine toob välja just selle meeldiva hõngu.

    Kubeeba pipar ei ole nii tuline kui must pipar. Piparde tulisuse skaalal skoorib ta üsna madala kolme kümnest.

    Kõige paremini sobib see pipar liha ja köögiviljaroogade juurde. Väga hästi ühineb kardemoni, kaneeli, karri lehtede, rosmariini, salvei, tüümiani ja kurkumiga.

    Päritolumaa: Indoneesia

    35gr purk

    Saada e-mailiga sõbrale
    Kategooriad: Parimad tooted, Piprad
    • Kirjeldus

    Kirjeldus

    Mis on kubeebapipar? 

    Cubeb’i pipar, kubeebapipar või ladina päraselt, Piper cubeba, on vürts, mida kasutatakse toitudele ja jookidele maitse andmiseks. Kubeebapipar on piprataim, mis pärineb Piperaceae perest.  Kubeebapipart tihtipeale kutsutakse ka sabaga pipraks, just oma väljanägemise tõttu. Mõnikord nimetatakse teda aga oma marja-sarnase välimuse pärast hoopis kubeeba marjaks. 

    Heal lapsel mitu nime – ka Java pipraks kutsutakse kubeebat. Kunagi kasvas kubeeba pipar vaid Javal ning ka teistel Indoneesia saartel. Indias aga kutsutakse kubeebat kabab chiniks.

     

    Kuidas kubeebapipar maitseb? 

    Kubeebapipar sisaldab terpeene ja aromaatilisi taimeühendeid mis omakorda jagunevad monoterpeenideks ja seskviterpeenideks. Just nende keeruliste nimetuste tõttu on aga kubeebal vürtsine ja puidune maitse ning lõhn.

    Alguses maitseb kubeeba pisut vürtsikana, millele järgneb veidi mõru maitse. Siis aga ilmub väga värske eukalüpt ning ka pisut tsitruselist. Paljudele meeldib kubeeba pipra maitse just seetõttu, et on musta pipra ja pimendi vahepealne. 

     

    Kubeeba vs must pipar

    Kubeeba pipar ei ole nii tuline kui must pipar. Piparde tulisuse skaalal skoorib ta üsna madala kolme kümnest. Must pipar sisaldab suurel hulgal piperdiine, mis annavad tugeva piprase maitse. Kubeebapipar piperdiine ei sisalda.

     

    Kuidas kubeebat säilitada?

    Kuivas ja jahedas kohas säilib see pipar kuni 3 aastat. Kui aga pipart jahvatad, on mõistlik see ära kasutada kolme kuni kuue kuu jooksul. Kindlasti hoia oma vürtse klaaspurgis, millel on tugevalt istuv kaas, näiteks nagu need, mis meil Salt’sUpis kasutusel on. Pane see purk ilusti kuiva ning jahedasse kohta, päikese käest peitu. 

     

    Veel põnevat selle väikse marja kohta

    Kubeebapipral on värvikas ajalugu ja unikaalne kasvumuster. Kuidas täpselt kubeebat kasutada kokkamisel ja kuidas ta sulle kasulik on? Loe edasi, et rohkem teada saada!

    Java pipra ajalooline taust

    Java ja teised Indoneesiast pärit saared on alati olnud selle sabapipra peamiseks allikaks. Hinnatud Cubebi marja majanduslikuks hoidmiseks steriliseerisid põllumehed seemneid. See välistas Java pipra seemne varastamise ja seejärel võõrasse mulda istutamise.

    1. aastal eKr surnud filosoof Theophrastose Vana-Kreeka kirjutised näitavad, et mitte ainult kreeklased ei kaubelnud Jaavaga.

    Portugali kuningas, kes soovis luua Indiaga tugevat kaubandussidet, keeldus Java saarelt kubeebat sisseostmast. Selle asemel lubas kuningas musta pipra tuua ainult oma majanduspartnerilt Indiast.

    Selliseid keeldusid nimetatakse põhjuseks, miks kubeebapipar ei kogunud seda populaarsust, mida ta oleks võinud. See selgitab ka seda, miks must pipar käib soola ja pipraveskites, mitte kubeeba!

     

    Kuidas kubeebapipar kasvab

    Kubeeba puu võib kasvada kuni 10 meetri pikkuseks, kui sellel on ligipääs niiskele ja toiteainerikkale mullale. 

    Seda kunagi ekslusiivselt vaid Indoneesias kasvatatud sabapipart, kasvatatakse nüüd Indias, Väike-Antillidel, Malaisias ja Sri Lankal. Puu jämedad kummised lehed on tumerohelised ja valmimisel on nende pikkus 15 sentimeetrit.

    Õitsemise ajal on puu kaunistatud valgete õitega ja viie millimeetri suuruste väikeste marjadega. Need sabaga marjad on veidi suuremad kui pipraterad. Korjatud vahetult enne küpsust, kui need on veel rohelised, jäetakse need marjad päikese kätte kuivama. Pärast kuivatamist tõmbuvad marjad kortsu ja värvuvad mustaks.

     

    Kuidas kubeebat kasutada?

    Kubeebapipart saab kasutada isetehtud vürtsisegu loomiseks tervena, purustatuna või koos teiste vürtsidega. Nii Indoneesias kui Malaisias on populaarseim viis selle kasutamiseks värskelt jahvatatuna, nii on eriti meeldiv roogade maitsestamiseks.

    Muideks seal eelistatakse kubeebat üle musta ja punase pipra!

    Tänapäeval kasutatakse vürtsi rohkem gurmeerestoranides, kus professionaalsed kokad üritavad traditsioonilise musta pipra kõrvalt uusi maitseid lisada.

    Vahva fakt! Seda pipart kasutatakse ka džinnide ja sigarite valmistamisel.

     

    Erinevad võimalused kubeeba kodus kasutamiseks

    Kubeebapipar esineb kõige sagedamini Põhja-Aafrika ja Aasia köökides. Marokos lisab see tagiinidele tugevat maitset ja on kasutusel ka väga paljudes muudes retseptides.

    Aasias kasutakse seda sageli karri vürtsi osana. 

    Austraalias on aga restoranides popp kasutada ja katsetada eksootiliste maitsetega. Seetõttu on kubeebapipar üsna sage nähtus modernsetes restoranides üle kogu Austraalia.

    VAATA KA NEID TOOTEID

    ANDALIMAN_1
    ANDALIMAN pipar nr 94

    Sellel üllataval ja haruldasel Indoneesia pipral on imeline tsitruseline maitse ja lõhn. See on ideaalne kala, mereandide ja linnulihaga ja hea igapäevaseks kasutuseks.

    Andaliman on Sichuani pipra kauge sugulane ja seda pipart kasutatakse Sumatras samamoodi nagu läänes musta pipart.

    Sellel pipral on omapärane, pisut torkiv maitse, mis omakorda paneb su maitsemeeled eriti hästi tööle. Just selle  omaduse tõttu kasutatakse Andalimani pipart toitudel, mille maitset soovitakse eriliselt rõhutada. See pipar sobib hästi lihasõpradele - toob välja ta kõige paremini just kana ja punase liha maitsed. Liha lihaks, me siin oma soolapoes otsustasime seda sama pipart aga katsetada hoopis tee tegemiseks! Panime natuke kuuma vee sisse ja sai eriti hea maitsega. Päritolumaa: Indoneesia 15gr purk

    7.99€ Lisa korvi
    tiger_pepper
    TIGER nr 91 gurmeepiprapakk
    See erakordne pipar pärineb Malabari ranniku kõrgustiku looduskaitsealalt, mis asub Edela-Indias. Tiger pipar tuleb toitudes hästi välja oma unikaalse ja tugeva maitsega. See on suurepärane grillliha ja kalaga, samuti sobib see kastmetesse. Päritolumaa: India 80 gr
    9.90€ Lisa korvi
    voatsiperifery pipar
    VOATSIPERIFERY pipar nr 89
    Voatsiperifery pipar. Eriline pipar, mida käsitsi korjatakse Madagaskaril. Lääne kokad armastavad selle pipra aroomi. Haruldane Voatsiperifery pipar on tugeva, kuusemetsaaroomi ja keskmise vürtsikusega. Voatsiperifery pipar kasvab kuumas ja niiskes Kagu-Madagaskari vihmametsas. See pipar kasvab ainult vabas looduses ning see teeb selle korjamise väga keeruliseks. Voatsiperifery on ilus pipar ja see on lihtne viis muuta iga roog kõrgetasemeliseks. Soovitame seda pipart kasutada liha- ja kalaroogades ja ka magustoitudes, näiteks puuviljasalatitele peale puistades.   Päritolumaa: Madagaskar 50 gr  
    9.99€ Lisa korvi
    Tellicherry pipar
    TELLICHERRY pipar nr 84
    Tellicherry pipral on väga eriline värske maitse. Tellicherry pipart peetakse teistest pipardest aromaatsemaks. Selle pipra lõhnal on tugev ja eristatav tsitruse hõng. Tellicherry pipart saab kasutata nagu kõiki teisi musti pipraid. Soovitame seda kasutada, et maitsestada soolaseid roogi, nagu näiteks sidruni-pipra kana. Lisaks on see hea lisand toidulaulale, et roogadele kiirelt ja lihtsalt erilist maitset lisada. Päritolumaa: India 50 gr
    7.99€ Lisa korvi
    89_voatsiperifery_saltsup
    VOATSIPERIFERY nr 89 gurmeepiprapakk
    Voatsiperifery pipar. Eriline pipar, mida käsitsi korjatakse Madagaskaril. Lääne kokad armastavad selle pipra aroomi. Haruldane Voatsiperifery pipar on tugeva, kuusemetsaaroomi ja keskmise vürtsikusega. Voatsiperifery pipar kasvab kuumas ja niiskes Kagu-Madagaskari vihmametsas. See pipar kasvab ainult vabas looduses ning see teeb selle korjamise väga keeruliseks. Voatsiperifery on ilus pipar ja see on lihtne viis muuta iga roog kõrgetasemeliseks. Soovitame seda pipart kasutada liha- ja kalaroogades ja ka magustoitudes, näiteks puuviljasalatitele peale puistades.   Päritolumaa: Madagaskar 60 gr  
    16.90€ Lisa korvi
    82_schinusberries_detail
    SCHINUS BERRIES nr 82 gurmeepiprapakk
    Schinusmarja pipar. See pipar pärineb niisketelt ja soojadelt aladelt Brasiilias. Schinuse marjad kasvavad põõsastel ja ka puudel, mis võivad kasvada kuni 12ne meetrini. Marjade maitse on magus ning veidi vürtsikas. Schinuse marjade pipar sobib imeliselt kastmetele, kanalihale, loomalihale ja ka magustoidule peale raputatuna. Oma ilusa välimuse tõttu, kohtab Schinusmarju paljudes roogades. Soovitame kindlasti veskisse lisada ka midagi veel nendele marjadele lisaks, kuna tihtipeale kipuvad need marjad veskit ummistama.   Päritolumaa: Brasiilia 50 gr
    9.90€ Lisa korvi
    värviline piprasegu
    SCHINUS MARJADEGA värviline piprasegu nr 85
    Värviline piprasegu Schinus marjadega. Meie värviline piprasegu on aromaatne ja keskmiselt vürtsikas ning õrna puuviljase maitsega. Kõige paremini sobib see liharoogade, salatite, pastade ja kastmetega. Sisaldab: musta, valget, rohelist ja roosat pipart. Läbipaistvas veskis näeb see välja imekaunis ja sobib väga hästi ka lauda kaunistama.   Päritolumaa: India /Brasiilia 40 gr
    6.90€ Lisa korvi
    tellicherry
    TELLICHERRY nr 84 gurmeepiprapakk
    Tellicherry pipral on väga eriline värske maitse. Tellicherry pipart peetakse teistest pipardest aromaatsemaks. Selle pipra lõhnal on tugev ja eristatav tsitruse hõng. Tellicherry pipart saab kasutata nagu kõiki teisi musti pipraid. Soovitame seda kasutada, et maitsestada soolaseid roogi, nagu näiteks sidruni-pipra kana. Lisaks on see hea lisand toidulaulale, et roogadele kiirelt ja lihtsalt erilist maitset lisada. Päritolumaa: India 80 gr
    9.90€ Lisa korvi
    81longpepper
    LONG nr 81 gurmeepiprapakk
    Pikk pipar Pikal pipral on õrn lillehõng väikse särtsuga, eriti pikalt küpsetades. Kasuta seda: tumeda lihaga, köögiviljadega, kompottidesse, magustoitudesse ja ka puuviljadele lisandiks. Kõige parem on see lihtsalt purustada, et pipra tugevus saaks anda maitset karridesse, kõige paremini just taimetoidu ja aeglaselt küpsevatesse toitudesse. Päritolumaa: Indoneesia 70 gr
    9.90€ Lisa korvi
    IMG_6927
    SMOKED BANASURA 96 gurmeepiprapakk
    Kogenud suitsutamismeistrid on Banasura piprast teinud tõelise maitseelamuse. Suitsutatud Banasura pipar on parim punase liha ja burgeritega. Parima aroomi ja  maitseelamuse jaoks jahvatage pipar vahetult enne söömist ja kui toitu praete või keedate siis lisage vahetult enne valmimist.   Päritolumaa: India 70 gr
    12.90€ Lisa korvi
    banasura highland
    BANASURA HIGHLAND nr 88 gurmeepiprapakk
    Banasura Highland pipar on Malabari ranniku hinnatumaid pipraid. Seda kasvatatakse Wayanadi orus Lääne-Indias. Banasura pipar on aromaatne ja tuline tänu erakordsele pipra suurusele. Banasura pipar sobib suurepäraselt punase liha, grillitud liha ja burgerite juurde. Parima tulemuse saavutamiseks pane pipart toidule viimasena - värskelt jahvatatuna. Kui hoiad Banasura pipart jahedas ja pimedas, säilitab see oma aroomi 2 aastat. Kui pipar on jahvatatud siis säilib aroom ligikaudu 3 kuud. Päritolumaa: India 80 gr
    9.90€ Lisa korvi
    86timutandlemon-400x400
    TIMUT & LEMON pipar nr 86
    Timuti ja sidruni pipar Seda pipart on Himaalaja põlisasukad kasutanud juba üle tuhande aasta. Timuti ja sidruni pipar on sarnane kuulsale Szechuani piprale, aga selle terad on suuremad ja heledamad. Timuti maitsebukett koosneb võluvast granadillist, tsitrusest tugeva roosiga, jasmiini ja hüatsindi maitsetest ning õrnalt on tunda ka suitsuseid ning puiseid marju. Teravus on väga piprane ning lisaks on timutil  ka valuvaigistav efekt. Sobib väga hästi: -kalaga: valge kala, kala-carpaccio, tartar, ceviche -mereandidega: vähk, kammkarp, krevetid -lihaga: valge liha, linnuliha, sealiha, veiseliha, pardiliha, lambaliha, kalkun -juustuga: värske ja noor kitsejuust -magustoitudega: mango, ananass, tsitrulised, maasikad, melon, litšimarjad, granadill, aprikoos ja šokolaad 30 gr  
    7.99€ Lisa korvi
    red kampot
    KAMPOT RED nr 98 gurmeepiprapakk
    Üks parimaid pipraid maailmas. Ehtne punane pipar on haruldane pipar, mis on valmistatud täiesti küpsetest koorimata pipardest. Kõrge küpsusastme tõttu on punane pipar eriti aromaatne ja puuviljane. Kampoti punast pipart kasutage värskelt jahvatatuna, et selle täiuslik aroom suurepäraselt esile tuleks. Ideaalne liha, linnuliha ja kalaga. Punane Kampoti pipar on nimetatud korduvalt üheks maailma parimaks pipraks just oma erilise ja tugeva maitse poolest. Pärineb ta Kambodžast ning on seotud selle kohaga samamoodi nagu seostatakse šampanjat Prantsusmaaga. Lisaks oma puuviljalisele meeldivale maitsele näeb punane kampoti pipar imeilus välja. Öeldakse, et just see pipar on eriti hea kõhu korrashoidmiseks ning kolesterooli taseme madalal hoidmiseks.   Päritolumaa: Kamboodža 70 gr
    14.90€ Lisa korvi
    IMG_6925 2
    MELEGUETA nr 76 gurmeepiprapakk
    Melegueta pipar ehk paradiisi terad on Lääne-Aafrika rannikualade põliselanike haruldane vürts. Melegueta pipar on terava maitsega, kardemoni ja kampri aroomiga. Paradiisiterad sobivad eriti tuunikala valmistamisel. See on suurepärane lihatoitudega ja hautistega. Samuti sobilik gini jt alkoholi kokteilide maitsestamisel. Päritolumaa: Ghaana 100 gr
    12.90€ Lisa korvi
    KampotWhite detail
    KAMPOT WHITE nr 101 gurmeepiprapakk
    Kampot pipar on üks parimaid pipraid maailmas. Tai ranniku niiske ja kuum kliima, raske savimuld annab sellele piprale suurepärased omadused.
    Kampot pipart kasvatatakse traditsiooniliselt, kasutamata kunstväetisi ja pestitsiidide. Kõik Kampot piprad pärinevad samast taimest, värvus määratakse vastavalt küpsuse ja töötlemise astmele.
    Valge Kampot pipra saamiseks kasutatakse ainult täielikult küpseid vilju. Pärast saagikoristust leotatakse vilju mitu päeva vees, kuni koor lahustub. Seejärel kuivatatakse beežikas-valged terad päikese käes.
    See pipar on värske ja aromaatse hõnguga.
    Soovitame kasutada White Kampot pipart linnuliha, kala, köögiviljade, kergete kastmete ja suppide maitsestamisel.
    Päritolumaa: Kamboodža
    Pakk: 70 gr
    14.90€ Lisa korvi

    Search engine

    Use this form to find things you need on this site