Isot Chilli (Urfa Biber) Gourmet Tšilli Nr 152
7.99€
Helbeline Urfa Biber -isotitšilli.
Imeline kääritatud tšilli Türgi linnast Urfast. Päikesekuivatatud meetod suurendab Urfa tšilli pikaajalist maitset ja tumedat värvi.
Sobib suurepäraselt hautistesse, risottodesse, liharoogadesse ja röstitud baklažaanidega.
SHU (Scoville heat unit) – 35.000
Päritolumaa: Türgi
45gr purk
Kirjeldus
Mis on Isot Chili ja kust see pärineb?
Isot Chili on kuivatatud Türgi tšillipipar, õieti tšillipaprika, mida kasvatatakse Urfa piirkonnas Süüria piiri lähedal ning sellepärast nimetatakse seda mõnikord ka Urfa Biber või Isot Biber.
Türklased on Urfa Biberit kasvatanud läbi aegade ja see on tõeliselt ainulaadne tšilli, mida armastavad Türgi köögi austajad. Erinevalt eurooplastest ei kasuta türklased oma igapäevases toiduvalmistamises kuigi palju musta pipart. Selle asemel on valikus tšilli ja seega on Isot tšillil nende köögis oluline osa ning seda kasutatakse peamiselt liha- ja soolastes toitudes.
Kuna imeline Urfa Biber on kogumas Euroopas ja mujal maailmas üha suuremat tuntust ja kuulsust,siis lisasime selle artikli lõppu maitsva retsepti. Nii saate ise kogeda Urfa pipra fantastilist maitset.
Kuidas valmistatakse Isot Chili pipart?
Tšilli taimel arenevad kaunad, mis muutuvad küpsedes karmiinpunaseks. Hilisem töötlemine on aeglane protsess. Neid kuivatatakse päeval päikese käes, otsene päikesevalgus muudab kaunad kastanpruuniks.
Pärast päikese käes küpsetamist pakitakse paprikad ööseks hoolikalt sisse. “Higistamine” (kuna paprika jääb ümbrise all niiskeks) on öine protseduur, mille eesmärk on kuivatatud piprale järelejäänud niiskust säilitada.Kui paprika värvus jõuab tumedate toonideni, on see täiesti valmis.
Järgmine samm on purustada kaunad väikesteks helvesteks ja lisada enne pakkimist veidi soola, et helbed üksteise külge ei kleepuks. Lõpptulemuseks on värvus sügavlillast kuni lillakas-mustani ning jumalik aroom.
Isot tšilli puhul mainitakse sageli ka suitsust, magusat maitset. See ainulaadne värviline tšilli üllatab oma maheda kuumuse, puuviljase ja šokolaadise maitse varjundiga. Ilus värv muudab selle ideaalseks garneeringuks, kuna toidule puistatuna jääb see kindlasti kõigile silma! Isot tšillit soovitame lisada lihale, kartulile, brokkolile ning teistele köögiviljadele, toorjuustule, kastmetele ja suppidele.
Kas see on kange tšillipipar?
Urfa Biber on mahedam kui paljud teised tšillipiprad.
Isot Chili teravus on Scoville’i skaalal 35 000 SHU. Võrdluseks võib öelda, et Jalapeno on tavaliselt umbes 2500–5000 SHU. Samas kui maailma kõige teravam tšilli on Carolina Reaper, mille teravus on 2,2 miljonit SHU.
Kuidas kasutada?
Isot Chili on väidetavalt “iga gurmaani parim sõber” – must have igas köögis.
Pipar lihtsalt parandab kõike, millega see kokku puutub. Selles on happelisust, kuumust ja soolasust.
Türklased armastavad segada tšillipipart köömnete, sibula, paprika ja seemnetega ning seejärel kasutada seda kastmetes, suppides jne. Nad kombineerivad Urfa Biberit jogurti või toorjuustuga dipikastme või määrdena. Pipar annab maheda maitse koos kauni punase värvusega.
Tänu oma ainulaadsetele omadustele on seda nii lihtne kodus kasutada – seda pole vaja küpsetada ega valmistada, vaid puista seda kõigele.
Suurepärane Isot Chili pipra retsept:
Baklažaan Isot Chili jogurtiga
Vaja läheb:
- 1 baklažaan, kuubikuteks hakitud
- 6 hakitud küüslauguküünt
- 1 1/2 supilusikatäit Salt’sUp Isot Chili
- 2 tl röstitud köömneid
- 1 tass kurnatud jogurtit (soovitame kreeka jogurtit)
- Kaunistamiseks: peotäis hakitud koriandrit
Kuidas seda teha:
- Esiteks hakkige ja maitsestage baklažaan soolaga. Laske 30 minutit seista.
- Teiseks kuumutage malmpann ja niristage peale täpselt nii palju oliiviõli, et baklažaan oleks õliga kaetud. Segage viie minuti jooksul. Alandage kuumust, lisage küüslauk ja köömned ning Salt’sUp Isot Chili.
- Hautage, kuni baklažaan on muutunud pehmeks. Paari minuti pärast valage peale jogurt ning kuumutage kuni jogurt pakseneb.
- Kaunistage koriandriga ja Voila – nautige.