Navigation
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
Site logo
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
1
Ostukorv: 7.99€

viimati lisatud tooted

  • jamaican piment pepper

    JAMAICAN PIMENT pipar nr 90 

    1 x 7.99€

ostukorv kokku

7.99€
vaata ostukorvi kassa
“JAMAICAN PIMENT pipar nr 90” lisati sinu ostukorvi. Vaata ostukorvi
lightbox
lightbox
lightbox

Tootekirjeldus

SMOKED BANASURA 96 gurmeepipra... 12.90€
ANDALIMAN nr 94 gurmeepiprapak... 9.90€

ANDALIMAN pipar nr 94

7.99€

Sellel üllataval ja haruldasel Indoneesia pipral on imeline tsitruseline maitse ja lõhn. See on ideaalne kala, mereandide ja linnulihaga ja hea igapäevaseks kasutuseks.

Andaliman on Sichuani pipra kauge sugulane ja seda pipart kasutatakse Sumatras samamoodi nagu läänes musta pipart.

Sellel pipral on omapärane, pisut torkiv maitse, mis omakorda paneb su maitsemeeled eriti hästi tööle. Just selle  omaduse tõttu kasutatakse Andalimani pipart toitudel, mille maitset soovitakse eriliselt rõhutada. See pipar sobib hästi lihasõpradele – toob välja ta kõige paremini just kana ja punase liha maitsed.

Liha lihaks, me siin oma soolapoes otsustasime seda sama pipart aga katsetada hoopis tee tegemiseks! Panime natuke kuuma vee sisse ja sai eriti hea maitsega.

Päritolumaa: Indoneesia

15gr purk

Saada e-mailiga sõbrale
Tootekood: 94andalimanjar Kategooria: Piprad Sildid: indoneesia, pipar, tee
  • Kirjeldus

Kirjeldus

Mis on Andalimani pipar ja kust see pärineb?

Andalimani pipar, tuntud ka kui sidrunipipar, pärineb Zanthoxylum acanthopodium taimest. Mis omakorda kuulub taimede perekonda Rutaceae, mida rahvasuus tuntakse ka tsitruseliste perekonnana. See koosneb igihalja põõsa marjadest, mis kasvavad taltsutamatult Indoneesias, täpsemalt Sumatra saare põhjapoolsetel platoodel.

Andalimani pipar on väga haruldane. Siiani kasvab see eranditult metsikult, sarnaselt nagu Tasmania, Voatsiperifery ja punane Kampoti pipar. Andalimani pipart ei saa ise kasvatada. Saagikoristus on keeruline ja toimub tavaliselt märtsis, kuigi taim kannab vilja aastaringselt. Kohalikud korjavad seda pipart käsitsi Sumatra džunglis. Lõhnava pipra koguvad nad pillirookorvidesse, mida seejärel Indoneesia päikese käes kuivatavad. Nii toimides kaotab pipar märkimisväärse osa kaalust, vähendades saaki ja tõstes lõpptoote hinda. Pärast põhjalikku korjamist ja kuivatamist on alles vaid 10% algsest saagist. Teisisõnu kaotab see 90% oma esialgsest kaalust enne, kui see üldse isegi pakendisse jõuab. Seetõttu on Andalimani pipar äärmiselt haruldane ja ka kallis.

Põhja-Sumatra batakid on põlvkondade kaupa korjanud Andalimani, oma väärtuslikku ja hinnatud pipart. Mõnes Sumatra piirkonnas kasutatakse Andalimani metspipart sarnaselt sellega, kuidas läänes kasutatakse musta pipart.

Haruldane Andalimani pipar on absoluutselt kohustuslik iga gurmeekoka köögis.

 

Kuidas Andalimani pipar maitseb?

Võimas tsitruseline aroom koos kipitavate ja tuimastavate sädemetega keelel on meeldiv üllatus Andalimani pipralt. See vürts suurendab oluliselt sülje tootmist, mis suurendab kogu toidu maitse intensiivsust. Andalimani pipra maitse on justkui segu greipfruudist, hibiskist ja veriapelsinist koos õrnade apelsini ja mandariini nootidega.

 

Kuidas Andalimani pipart kasutatakse?

Meie Andalimani pipar sobib oma värske puuviljase maitse tõttu ideaalselt kala ja mereandide kõrvale.

Oma tsitruselise lõhnaga tugevdab see nii taimetoidu kui ka liharetseptide maitset. Lisaks täiendab see oma lõhna tõttu meeletult hästi ka karrisid ja muid Aasia toite. Näiteks täiendab see ingverit ja täiustab sushi eelroogade maitset. Lisaks toimib see erakordselt hästi lauapiprana. Seda saab panna pipraveskisse ja lisada suppidele, kitsejuustule, lõhele, mereandidele ja salatitele.

Andalimani pipart tasub kindlasti proovida ka salatis, jahvatades seda kastmesse või avokaado röstsaia peale. Veel üks näpunäide, mida tasub proovida, on lisada see oma džinni ja toonikusse!

Linnu-, sea- ja kalaroogade maitsestamiseks kombineerivad Sumatra Batakid Andalimani galangali, kurkumi, küüslaugu, ingveri, kaffirlaimi lehtede, šalottsibula, sidrunheina ja tšilliga.

 

Lõbus retsept, mida meie Andalimani pipraga proovida:

Lihtne viis Andalimani pipart oma köögis kasutada on valmistada oma piprasegu. Ideaalne grillitud liha, köögiviljade ja kala jaoks; näiteks jahvatage pipraveskis veidi Cubebi, Andalimani ja musta pipart. Teised piprad annavad veidi vürtsikust, Andaliman aga värsket mahlasust. Teine võimalus on segada see Fleur de Seli ja sidruniga, mis on suurepärane lisand mereandidele ja värsketele salatitele.

 

Batak Rohelise tšilli ja Andalimani pipra Sambal.

Sambal on populaarne Indoneesia kaste, mis ühendab endas rohelist tšillit ja Andalimani pipart. Sambalit kasutatakse tavaliselt üldotstarbelise kastmena. Seda võib lisada suppidesse, hautistesse, nuudlitoitudesse, sealihasse, riisi ja isegi munale. Sambalit saab kasutada võiete, dippide, marinaadide ja kastmete vürtsitamiseks ja maitsestamiseks. Kombineeri sambal ketšupi või majoneesiga, et luua burgeritele või võileibadele mõnusalt vürtsikas määre. See on põnev, kuid samas lihtne retsept, mis toob su õhtusöögilauale elevust ja ootusärevust!

 

Vaja läheb:

  • 20 väikest rohelist tšillit
  • Üks suur punane tšilli, hakitud
  • Neli šalottsibulat, kooritud ja tükeldatud
  • Kaks küüslauguküünt, kooritud ja hakitud
  • Üks väike sidrunhein, kasuta ainult valget osa, hakitud
  • 1 spl meie Andalimani pipart
  • Fleur de sel’i soola, maitse järgi
  • Üks väike laim

 

Tee nõnda:

  • Esmalt hõõru uhmri ja nuiaga roheline ja punane tšilli, šalottsibul, küüslauk, sidrunhein, Andalimani pipar ja Fleur de Seli sool ühtlaseks pastaks.
  • Seejärel pigista pasta peale laim ja sega kõik korralikult läbi.
  • Väike näpunäide: pigista veidi laimi- või sidrunimahla uhmerdamise ajal, et rohelised tšillid värvi ei muudaks.
  • Serveeri kohe ja naudi!

VAATA KA NEID TOOTEID

IMG_6930
ANDALIMAN nr 94 gurmeepiprapakk
Sellel üllataval ja haruldasel Indoneesia pipral on imeline tsitruseline maitse ja lõhn. Ideaalne kala, mereandide ja linnulihaga. Andaliman on Sichuani pipra kauge sugulane ja seda pipart kasutatakse Sumatras samamoodi nagu läänes musta pipart. Ideaalne igapäevaseks kasutuseks.   Päritolumaa: Indoneesia 20 gr
9.90€ Lisa korvi
UUS
puidust1-400x400
Puidust kinkekarp 9 gurmeesoola ja pipraga SOOLALEIVAKINGITUSEKS
Soolapoest  leiad suurepärase kingituse sõbrale või kolleegile. Sobib nii soolaleivakingituseks, sünnipäevaks. Ilus ja taaskasutatav vineerist kinkekarp sisaldab täiuslikku komplekti soolade ja piparde valikuga tutvumiseks. Valikus on Alaea coarse - punane saviga sool, Crystal valged soolahelbed, Black Lava must dekoratiivsool, viikingite meetodil valmistatud suitsusoolahelbed Smoke flakes. Lisaks virsikukarva Crystal pink flakes - roosad soolahelbed ja Bamboo Jade  rohelist värvi teraline sool. Gurmeesooladele lisaks oleme karpi valinud kolm head pipart:  terava kubeebapipra, tellicherry ja tiigripipra. PS! Kui soovid mõnda soola või pipart asendada oma lemmikuga, siis märgi see tellimust tehes märkustesse.
109.99€ Algne hind oli: 109.99€.99.00€Current price is: 99.00€. Lisa korvi
82_schinusberries_detail
SCHINUS BERRIES nr 82 gurmeepiprapakk
Schinusmarja pipar. See pipar pärineb niisketelt ja soojadelt aladelt Brasiilias. Schinuse marjad kasvavad põõsastel ja ka puudel, mis võivad kasvada kuni 12ne meetrini. Marjade maitse on magus ning veidi vürtsikas. Schinuse marjade pipar sobib imeliselt kastmetele, kanalihale, loomalihale ja ka magustoidule peale raputatuna. Oma ilusa välimuse tõttu, kohtab Schinusmarju paljudes roogades. Soovitame kindlasti veskisse lisada ka midagi veel nendele marjadele lisaks, kuna tihtipeale kipuvad need marjad veskit ummistama.   Päritolumaa: Brasiilia 50 gr
9.90€ Lisa korvi
banasura highland
BANASURA HIGHLAND nr 88 gurmeepiprapakk
Banasura Highland pipar on Malabari ranniku hinnatumaid pipraid. Seda kasvatatakse Wayanadi orus Lääne-Indias. Banasura pipar on aromaatne ja tuline tänu erakordsele pipra suurusele. Banasura pipar sobib suurepäraselt punase liha, grillitud liha ja burgerite juurde. Parima tulemuse saavutamiseks pane pipart toidule viimasena - värskelt jahvatatuna. Kui hoiad Banasura pipart jahedas ja pimedas, säilitab see oma aroomi 2 aastat. Kui pipar on jahvatatud siis säilib aroom ligikaudu 3 kuud. Päritolumaa: India 80 gr
9.90€ Lisa korvi
Banasura pipar
BANASURA HIGHLAND pipar nr 88
Banasura Highland pipar on Malabari ranniku hinnatumaid pipraid. Seda kasvatatakse Wayanadi orus Lääne-Indias. Banasura pipar on aromaatne ja tuline tänu erakordsele pipra suurusele. Banasura pipar sobib suurepäraselt punase liha, grillitud liha ja burgerite juurde. Parima tulemuse saavutamiseks pane pipart toidule viimasena - värskelt jahvatatuna. Kui hoiad Banasura pipart jahedas ja pimedas, säilitab see oma aroomi 2 aastat. Kui pipar on jahvatatud siis säilib aroom ligikaudu 3 kuud. 50 g purk
7.99€ Lisa korvi
red kampot
KAMPOT RED nr 98 gurmeepiprapakk
Üks parimaid pipraid maailmas. Ehtne punane pipar on haruldane pipar, mis on valmistatud täiesti küpsetest koorimata pipardest. Kõrge küpsusastme tõttu on punane pipar eriti aromaatne ja puuviljane. Kampoti punast pipart kasutage värskelt jahvatatuna, et selle täiuslik aroom suurepäraselt esile tuleks. Ideaalne liha, linnuliha ja kalaga. Punane Kampoti pipar on nimetatud korduvalt üheks maailma parimaks pipraks just oma erilise ja tugeva maitse poolest. Pärineb ta Kambodžast ning on seotud selle kohaga samamoodi nagu seostatakse šampanjat Prantsusmaaga. Lisaks oma puuviljalisele meeldivale maitsele näeb punane kampoti pipar imeilus välja. Öeldakse, et just see pipar on eriti hea kõhu korrashoidmiseks ning kolesterooli taseme madalal hoidmiseks.   Päritolumaa: Kamboodža 70 gr
14.90€ Lisa korvi
89_voatsiperifery_saltsup
VOATSIPERIFERY nr 89 gurmeepiprapakk
Voatsiperifery pipar. Eriline pipar, mida käsitsi korjatakse Madagaskaril. Lääne kokad armastavad selle pipra aroomi. Haruldane Voatsiperifery pipar on tugeva, kuusemetsaaroomi ja keskmise vürtsikusega. Voatsiperifery pipar kasvab kuumas ja niiskes Kagu-Madagaskari vihmametsas. See pipar kasvab ainult vabas looduses ning see teeb selle korjamise väga keeruliseks. Voatsiperifery on ilus pipar ja see on lihtne viis muuta iga roog kõrgetasemeliseks. Soovitame seda pipart kasutada liha- ja kalaroogades ja ka magustoitudes, näiteks puuviljasalatitele peale puistades.   Päritolumaa: Madagaskar 60 gr  
16.90€ Lisa korvi
81longpepper
LONG nr 81 gurmeepiprapakk
Pikk pipar Pikal pipral on õrn lillehõng väikse särtsuga, eriti pikalt küpsetades. Kasuta seda: tumeda lihaga, köögiviljadega, kompottidesse, magustoitudesse ja ka puuviljadele lisandiks. Kõige parem on see lihtsalt purustada, et pipra tugevus saaks anda maitset karridesse, kõige paremini just taimetoidu ja aeglaselt küpsevatesse toitudesse. Päritolumaa: Indoneesia 70 gr
9.90€ Lisa korvi
värviline piprasegu
SCHINUS MARJADEGA värviline piprasegu nr 85
Värviline piprasegu Schinus marjadega. Meie värviline piprasegu on aromaatne ja keskmiselt vürtsikas ning õrna puuviljase maitsega. Kõige paremini sobib see liharoogade, salatite, pastade ja kastmetega. Sisaldab: musta, valget, rohelist ja roosat pipart. Läbipaistvas veskis näeb see välja imekaunis ja sobib väga hästi ka lauda kaunistama.   Päritolumaa: India /Brasiilia 40 gr
6.90€ Lisa korvi
MELEGUETA
MELEGUETA pipar nr 76
Melegueta pipar ehk paradiisi terad on Lääne-Aafrika rannikualade põliselanike haruldane vürts. Melegueta pipar on terava maitsega, kardemoni ja kampri aroomiga. Melegueta on musta pipraga võrreldes üsna mahe. Seeme sisaldab ainulaadsete aromaatsete ketoonide kombinatsiooni, mis annab ainulaadse pipra maitse.  Paradiisiterad sobivad eriti tuunikala valmistamisel. See on suurepärane lihatoitudega ja hautistega. Samuti sobilik gini jt alkoholi kokteilide maitsestamisel. Melegueta seemneid võib kasutada tervelt või purustatult ning kas toiduvalmistamise ajal või viimase maitseainena musta pipra asemel. See on vürts, mis sobib hästi teiste, eriti tüümiani, rosmariini ja salvei maitseainetega. Melegueta pipra purustamiseks on kõige parem kasutada uhmrit ja nuia, kuna seemned on kõvad. Päritolumaa Ghaana 60gr purk
7.99€ Lisa korvi
kubeebapipar
Kubeebapipar CUBEB pipar nr 83
Cubeb ehk kubeebapipar. Kubeebapipar pärineb troopilistest paikadest nagu Jaava ja teised Indoneesia saared. Sellel pipral on soe, meeldiv aroom, õrnalt pirpane aga ka muid vürtse meenutav oma pehme eukalüpti ja terpentiini hõnguga. Pipra kuumutamine toob välja just selle meeldiva hõngu. Kubeeba pipar ei ole nii tuline kui must pipar. Piparde tulisuse skaalal skoorib ta üsna madala kolme kümnest. Kõige paremini sobib see pipar liha ja köögiviljaroogade juurde. Väga hästi ühineb kardemoni, kaneeli, karri lehtede, rosmariini, salvei, tüümiani ja kurkumiga. Päritolumaa: Indoneesia 35gr purk
7.99€ Lisa korvi
97_redlongpepper
RED LONG pipar nr 97
Pika pipra aroom on palju rikkalikum kui tavalisel pipral. Puuviljane-magus lõhn, pisut ka kaneelilõhna. Iga piprakaun valitakse käsitsi, mis muudab selle pipra nii hinnaliseks. Parima maitseelamuse saamiseks purusta uhmris või sõrmede vahel.   Päritolumaa: Kamboodža 40 gr
7.99€ Lisa korvi
SMOKEDBANASURA_1
SMOKED BANASURA pipar 96
Kogenud suitsutamismeistrid on Banasura piprast teinud tõelise maitseelamuse. Suitsutatud Banasura pipar on parim punase liha ja burgeritega. Parima aroomi ja  maitseelamuse jaoks jahvatage pipar vahetult enne söömist ja kui toitu praete või keedate siis lisage vahetult enne valmimist.   Päritolumaa: India 50 gr
7.99€ Lisa korvi
Screenshot2020-08-11at18.17.57
RED LONG nr 97 gurmeepiprapakk
Pika pipra aroom on palju rikkalikum kui tavalisel pipral. Puuviljane-magus lõhn, pisut ka kaneelilõhna. Iga piprakaun valitakse käsitsi, mis muudab selle pipra nii hinnaliseks. Parima maitseelamuse saamiseks purusta uhmris või sõrmede vahel.   Päritolumaa: Kamboodža 70 gr
14.90€ Lisa korvi
Salt'sUp tiigripipar
TIGER pipar nr 91
See erakordne pipar pärineb Malabari ranniku kõrgustiku looduskaitsealalt, mis asub Edela-Indias. Tiger pipar tuleb toitudes hästi välja oma unikaalse ja tugeva maitsega. See on suurepärane grillliha ja kalaga, samuti sobib see kastmetesse. Päritolumaa: India 50 gr
7.99€ Lisa korvi

Search engine

Use this form to find things you need on this site