Navigation
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
Site logo
  • Salt’sUp soolapood
    • Kinkepakid
    • Gurmeesoolad
      • Peeneteralised soolad
      • Teralised soolad
      • Helbed & Teemantid
      • Suitsusoolad
      • Suured gurmeesoolapakid
    • Soolaplaadid
    • Soola- ja pipratestrid
    • Veskid soolale ja piprale
    • Piprad
    • Tšillid
    • Trühvlitooted
  • PAKKUMISED
  • Soolajutud
  • Salt`s Up
  • Retseptid
  • KINGIIDEED
  • Kontakt
1
Ostukorv: 7.99€

viimati lisatud tooted

  • Schinusmarjad

    SCHINUS BERRIES pipar nr 82 

    1 x 7.99€

ostukorv kokku

7.99€
vaata ostukorvi kassa
“SCHINUS BERRIES pipar nr 82” lisati sinu ostukorvi. Vaata ostukorvi
lightbox
lightbox
lightbox

Tootekirjeldus

SMOKED BANASURA 96 gurmeepipra... 12.90€
ANDALIMAN nr 94 gurmeepiprapak... 9.90€

ANDALIMAN pipar nr 94

7.99€

Sellel üllataval ja haruldasel Indoneesia pipral on imeline tsitruseline maitse ja lõhn. See on ideaalne kala, mereandide ja linnulihaga ja hea igapäevaseks kasutuseks.

Andaliman on Sichuani pipra kauge sugulane ja seda pipart kasutatakse Sumatras samamoodi nagu läänes musta pipart.

Sellel pipral on omapärane, pisut torkiv maitse, mis omakorda paneb su maitsemeeled eriti hästi tööle. Just selle  omaduse tõttu kasutatakse Andalimani pipart toitudel, mille maitset soovitakse eriliselt rõhutada. See pipar sobib hästi lihasõpradele – toob välja ta kõige paremini just kana ja punase liha maitsed.

Liha lihaks, me siin oma soolapoes otsustasime seda sama pipart aga katsetada hoopis tee tegemiseks! Panime natuke kuuma vee sisse ja sai eriti hea maitsega.

Päritolumaa: Indoneesia

15gr purk

Saada e-mailiga sõbrale
Tootekood: 94andalimanjar Kategooria: Piprad Sildid: indoneesia, pipar, tee
  • Kirjeldus

Kirjeldus

Mis on Andalimani pipar ja kust see pärineb?

Andalimani pipar, tuntud ka kui sidrunipipar, pärineb Zanthoxylum acanthopodium taimest. Mis omakorda kuulub taimede perekonda Rutaceae, mida rahvasuus tuntakse ka tsitruseliste perekonnana. See koosneb igihalja põõsa marjadest, mis kasvavad taltsutamatult Indoneesias, täpsemalt Sumatra saare põhjapoolsetel platoodel.

Andalimani pipar on väga haruldane. Siiani kasvab see eranditult metsikult, sarnaselt nagu Tasmania, Voatsiperifery ja punane Kampoti pipar. Andalimani pipart ei saa ise kasvatada. Saagikoristus on keeruline ja toimub tavaliselt märtsis, kuigi taim kannab vilja aastaringselt. Kohalikud korjavad seda pipart käsitsi Sumatra džunglis. Lõhnava pipra koguvad nad pillirookorvidesse, mida seejärel Indoneesia päikese käes kuivatavad. Nii toimides kaotab pipar märkimisväärse osa kaalust, vähendades saaki ja tõstes lõpptoote hinda. Pärast põhjalikku korjamist ja kuivatamist on alles vaid 10% algsest saagist. Teisisõnu kaotab see 90% oma esialgsest kaalust enne, kui see üldse isegi pakendisse jõuab. Seetõttu on Andalimani pipar äärmiselt haruldane ja ka kallis.

Põhja-Sumatra batakid on põlvkondade kaupa korjanud Andalimani, oma väärtuslikku ja hinnatud pipart. Mõnes Sumatra piirkonnas kasutatakse Andalimani metspipart sarnaselt sellega, kuidas läänes kasutatakse musta pipart.

Haruldane Andalimani pipar on absoluutselt kohustuslik iga gurmeekoka köögis.

 

Kuidas Andalimani pipar maitseb?

Võimas tsitruseline aroom koos kipitavate ja tuimastavate sädemetega keelel on meeldiv üllatus Andalimani pipralt. See vürts suurendab oluliselt sülje tootmist, mis suurendab kogu toidu maitse intensiivsust. Andalimani pipra maitse on justkui segu greipfruudist, hibiskist ja veriapelsinist koos õrnade apelsini ja mandariini nootidega.

 

Kuidas Andalimani pipart kasutatakse?

Meie Andalimani pipar sobib oma värske puuviljase maitse tõttu ideaalselt kala ja mereandide kõrvale.

Oma tsitruselise lõhnaga tugevdab see nii taimetoidu kui ka liharetseptide maitset. Lisaks täiendab see oma lõhna tõttu meeletult hästi ka karrisid ja muid Aasia toite. Näiteks täiendab see ingverit ja täiustab sushi eelroogade maitset. Lisaks toimib see erakordselt hästi lauapiprana. Seda saab panna pipraveskisse ja lisada suppidele, kitsejuustule, lõhele, mereandidele ja salatitele.

Andalimani pipart tasub kindlasti proovida ka salatis, jahvatades seda kastmesse või avokaado röstsaia peale. Veel üks näpunäide, mida tasub proovida, on lisada see oma džinni ja toonikusse!

Linnu-, sea- ja kalaroogade maitsestamiseks kombineerivad Sumatra Batakid Andalimani galangali, kurkumi, küüslaugu, ingveri, kaffirlaimi lehtede, šalottsibula, sidrunheina ja tšilliga.

 

Lõbus retsept, mida meie Andalimani pipraga proovida:

Lihtne viis Andalimani pipart oma köögis kasutada on valmistada oma piprasegu. Ideaalne grillitud liha, köögiviljade ja kala jaoks; näiteks jahvatage pipraveskis veidi Cubebi, Andalimani ja musta pipart. Teised piprad annavad veidi vürtsikust, Andaliman aga värsket mahlasust. Teine võimalus on segada see Fleur de Seli ja sidruniga, mis on suurepärane lisand mereandidele ja värsketele salatitele.

 

Batak Rohelise tšilli ja Andalimani pipra Sambal.

Sambal on populaarne Indoneesia kaste, mis ühendab endas rohelist tšillit ja Andalimani pipart. Sambalit kasutatakse tavaliselt üldotstarbelise kastmena. Seda võib lisada suppidesse, hautistesse, nuudlitoitudesse, sealihasse, riisi ja isegi munale. Sambalit saab kasutada võiete, dippide, marinaadide ja kastmete vürtsitamiseks ja maitsestamiseks. Kombineeri sambal ketšupi või majoneesiga, et luua burgeritele või võileibadele mõnusalt vürtsikas määre. See on põnev, kuid samas lihtne retsept, mis toob su õhtusöögilauale elevust ja ootusärevust!

 

Vaja läheb:

  • 20 väikest rohelist tšillit
  • Üks suur punane tšilli, hakitud
  • Neli šalottsibulat, kooritud ja tükeldatud
  • Kaks küüslauguküünt, kooritud ja hakitud
  • Üks väike sidrunhein, kasuta ainult valget osa, hakitud
  • 1 spl meie Andalimani pipart
  • Fleur de sel’i soola, maitse järgi
  • Üks väike laim

 

Tee nõnda:

  • Esmalt hõõru uhmri ja nuiaga roheline ja punane tšilli, šalottsibul, küüslauk, sidrunhein, Andalimani pipar ja Fleur de Seli sool ühtlaseks pastaks.
  • Seejärel pigista pasta peale laim ja sega kõik korralikult läbi.
  • Väike näpunäide: pigista veidi laimi- või sidrunimahla uhmerdamise ajal, et rohelised tšillid värvi ei muudaks.
  • Serveeri kohe ja naudi!

VAATA KA NEID TOOTEID

red kampot
KAMPOT RED nr 98 gurmeepiprapakk
Üks parimaid pipraid maailmas. Ehtne punane pipar on haruldane pipar, mis on valmistatud täiesti küpsetest koorimata pipardest. Kõrge küpsusastme tõttu on punane pipar eriti aromaatne ja puuviljane. Kampoti punast pipart kasutage värskelt jahvatatuna, et selle täiuslik aroom suurepäraselt esile tuleks. Ideaalne liha, linnuliha ja kalaga. Punane Kampoti pipar on nimetatud korduvalt üheks maailma parimaks pipraks just oma erilise ja tugeva maitse poolest. Pärineb ta Kambodžast ning on seotud selle kohaga samamoodi nagu seostatakse šampanjat Prantsusmaaga. Lisaks oma puuviljalisele meeldivale maitsele näeb punane kampoti pipar imeilus välja. Öeldakse, et just see pipar on eriti hea kõhu korrashoidmiseks ning kolesterooli taseme madalal hoidmiseks.   Päritolumaa: Kamboodža 70 gr
14.90€ Lisa korvi
jamaican piment pepper
JAMAICAN PIMENT pipar nr 90
Jamaica vürtsipipar Sügavalt aromaatsed, väiksed ja pruunikad, seemne moodi puuviljad, mis on rohkem tuntud vürtsipuu marjadena pakuvad pikantset maitset, millele järgnevad kaneeli, nelgi ja muskaatpähkli õrnad maitsed. Jamaica tuntud ‘Jerk’ lihamäärdes on vürtsipipar üks tähtsamaid komponente. Tänapäeval leiab seda ka ketšupitest, lihamarinaadidest, hapukurkidele lisatuna, rummikokteilidest ja ka vürtsikamatest kookidest üle kogu maailma. Päritolumaa: Guatemala 30 gr
7.99€ Lisa korvi
81longpepper
LONG nr 81 gurmeepiprapakk
Pikk pipar Pikal pipral on õrn lillehõng väikse särtsuga, eriti pikalt küpsetades. Kasuta seda: tumeda lihaga, köögiviljadega, kompottidesse, magustoitudesse ja ka puuviljadele lisandiks. Kõige parem on see lihtsalt purustada, et pipra tugevus saaks anda maitset karridesse, kõige paremini just taimetoidu ja aeglaselt küpsevatesse toitudesse. Päritolumaa: Indoneesia 70 gr
9.90€ Lisa korvi
värviline piprasegu
SCHINUS MARJADEGA värviline piprasegu nr 85
Värviline piprasegu Schinus marjadega. Meie värviline piprasegu on aromaatne ja keskmiselt vürtsikas ning õrna puuviljase maitsega. Kõige paremini sobib see liharoogade, salatite, pastade ja kastmetega. Sisaldab: musta, valget, rohelist ja roosat pipart. Läbipaistvas veskis näeb see välja imekaunis ja sobib väga hästi ka lauda kaunistama.   Päritolumaa: India /Brasiilia 40 gr
6.90€ Lisa korvi
IMG_6930
ANDALIMAN nr 94 gurmeepiprapakk
Sellel üllataval ja haruldasel Indoneesia pipral on imeline tsitruseline maitse ja lõhn. Ideaalne kala, mereandide ja linnulihaga. Andaliman on Sichuani pipra kauge sugulane ja seda pipart kasutatakse Sumatras samamoodi nagu läänes musta pipart. Ideaalne igapäevaseks kasutuseks.   Päritolumaa: Indoneesia 20 gr
9.90€ Lisa korvi
IMG_6913
WHISKEY nr 80 gurmeepiprapakk
Viskipipar Seda mixi piprast, vürtsidest ja viski maitseainest on parim kasutada just liha, lõhe ja kanaga. See pipar teeb tavalisest lihatükist restoraniväärilise roa sinu kodulaual! Päritolumaa: India/Saksamaa 70 gr  
16.90€ Lisa korvi
Schinusmarjad
SCHINUS BERRIES pipar nr 82
Schinusmarja pipar. See pipar pärineb niisketelt ja soojadelt aladelt Brasiilias. Schinuse marjad kasvavad põõsastel ja ka puudel, mis võivad kasvada kuni 12ne meetrini. Marjade maitse on magus ning veidi vürtsikas. Schinuse marjade pipar sobib imeliselt kastmetele, kanalihale, loomalihale ja ka magustoidule peale raputatuna. Oma ilusa välimuse tõttu, kohtab Schinusmarju paljudes roogades. Soovitame kindlasti veskisse lisada ka midagi veel nendele marjadele lisaks, kuna tihtipeale kipuvad need marjad veskit ummistama.   Päritolumaa: Brasiilia 30 gr
7.99€ Lisa korvi
Banasura pipar
BANASURA HIGHLAND pipar nr 88
Banasura Highland pipar on Malabari ranniku hinnatumaid pipraid. Seda kasvatatakse Wayanadi orus Lääne-Indias. Banasura pipar on aromaatne ja tuline tänu erakordsele pipra suurusele. Banasura pipar sobib suurepäraselt punase liha, grillitud liha ja burgerite juurde. Parima tulemuse saavutamiseks pane pipart toidule viimasena - värskelt jahvatatuna. Kui hoiad Banasura pipart jahedas ja pimedas, säilitab see oma aroomi 2 aastat. Kui pipar on jahvatatud siis säilib aroom ligikaudu 3 kuud. 50 g purk
7.99€ Lisa korvi
89_voatsiperifery_saltsup
VOATSIPERIFERY nr 89 gurmeepiprapakk
Voatsiperifery pipar. Eriline pipar, mida käsitsi korjatakse Madagaskaril. Lääne kokad armastavad selle pipra aroomi. Haruldane Voatsiperifery pipar on tugeva, kuusemetsaaroomi ja keskmise vürtsikusega. Voatsiperifery pipar kasvab kuumas ja niiskes Kagu-Madagaskari vihmametsas. See pipar kasvab ainult vabas looduses ning see teeb selle korjamise väga keeruliseks. Voatsiperifery on ilus pipar ja see on lihtne viis muuta iga roog kõrgetasemeliseks. Soovitame seda pipart kasutada liha- ja kalaroogades ja ka magustoitudes, näiteks puuviljasalatitele peale puistades.   Päritolumaa: Madagaskar 60 gr  
16.90€ Lisa korvi
82_schinusberries_detail
SCHINUS BERRIES nr 82 gurmeepiprapakk
Schinusmarja pipar. See pipar pärineb niisketelt ja soojadelt aladelt Brasiilias. Schinuse marjad kasvavad põõsastel ja ka puudel, mis võivad kasvada kuni 12ne meetrini. Marjade maitse on magus ning veidi vürtsikas. Schinuse marjade pipar sobib imeliselt kastmetele, kanalihale, loomalihale ja ka magustoidule peale raputatuna. Oma ilusa välimuse tõttu, kohtab Schinusmarju paljudes roogades. Soovitame kindlasti veskisse lisada ka midagi veel nendele marjadele lisaks, kuna tihtipeale kipuvad need marjad veskit ummistama.   Päritolumaa: Brasiilia 50 gr
9.90€ Lisa korvi
97_redlongpepper
RED LONG pipar nr 97
Pika pipra aroom on palju rikkalikum kui tavalisel pipral. Puuviljane-magus lõhn, pisut ka kaneelilõhna. Iga piprakaun valitakse käsitsi, mis muudab selle pipra nii hinnaliseks. Parima maitseelamuse saamiseks purusta uhmris või sõrmede vahel.   Päritolumaa: Kamboodža 40 gr
7.99€ Lisa korvi
long pepper
LONG pipar nr 81
Pikal pipral on õrn lillehõng väikse särtsuga, eriti pikalt küpsetades. Pikk pipar maitseb nagu must, roheline ja valge pipar, kuid on tulisem. Oma keerukuse tõttu sobivad pikad piprad hästi iseloomulike nüansirikaste maitsetega toitudega, nagu kevadised lemmikud nagu artišokk, spargel ja seened. Neid on kõige parem valmistada lihtsalt värskelt jahvatatud pika pipraga, mis on viimasena maitse säilitamiseks toidule lisatud. Kasuta seda veel tumeda lihaga, köögiviljadega, kompottidesse, magustoitudesse ja ka puuviljadele lisandiks. Kõige parem on see lihtsalt purustada, et pipra tugevus saaks anda maitset karridesse, kõige paremini just taimetoidu ja aeglaselt küpsevatesse toitudesse. Päritolumaa: Indoneesia 45gr purk
7.99€ Lisa korvi
Kampot white 101
KAMPOT WHITE pipar nr 101
Kampot pipar on üks parimaid pipraid maailmas. Tai ranniku niiske ja kuum kliima, raske savimuld annab sellele piprale suurepärased omadused. Kampot pipart kasvatatakse traditsiooniliselt, kasutamata kunstväetisi ja pestitsiidide. Kõik Kampot piprad pärinevad samast taimest, värvus määratakse vastavalt küpsuse ja töötlemise astmele. Valge Kampot pipra saamiseks kasutatakse ainult täielikult küpseid vilju. Pärast saagikoristust leotatakse vilju mitu päeva vees, kuni koor lahustub. Seejärel kuivatatakse beežikas-valged terad päikese käes. See pipar on värske ja aromaatse hõnguga. Soovitame kasutada White Kampot pipart linnuliha, kala, köögiviljade, kergete kastmete ja suppide maitsestamisel. Päritolumaa Kambodža  60gr purk
7.99€ Lisa korvi
cubeb
CUBEB nr 83 gurmeepiprapakk
Cubeb ehk kubeebapipar. Kubeebapipar pärineb troopilistest paikadest nagu Jaava ja teised Indoneesia saared. Sellel pipral on soe, meeldiv aroom, õrnalt pirpane aga ka muid vürtse meenutav oma pehme eukalüpti ja terpentiini hõnguga. Pipra kuumutamine toob välja just selle meeldiva hõngu. Kõige paremini sobib see pipar liha ja köögiviljaroogade juurde. Väga hästi ühineb kardemoni, kaneeli, karri lehtede, rosmariini, salvei, tüümiani ja kurkumiga. Päritolumaa: Indoneesia 70 gr
12.90€ Lisa korvi
KampotWhite detail
KAMPOT WHITE nr 101 gurmeepiprapakk
Kampot pipar on üks parimaid pipraid maailmas. Tai ranniku niiske ja kuum kliima, raske savimuld annab sellele piprale suurepärased omadused.
Kampot pipart kasvatatakse traditsiooniliselt, kasutamata kunstväetisi ja pestitsiidide. Kõik Kampot piprad pärinevad samast taimest, värvus määratakse vastavalt küpsuse ja töötlemise astmele.
Valge Kampot pipra saamiseks kasutatakse ainult täielikult küpseid vilju. Pärast saagikoristust leotatakse vilju mitu päeva vees, kuni koor lahustub. Seejärel kuivatatakse beežikas-valged terad päikese käes.
See pipar on värske ja aromaatse hõnguga.
Soovitame kasutada White Kampot pipart linnuliha, kala, köögiviljade, kergete kastmete ja suppide maitsestamisel.
Päritolumaa: Kamboodža
Pakk: 70 gr
14.90€ Lisa korvi

Search engine

Use this form to find things you need on this site