jaanuar 23, 2021 // Soolajutud -milline sool ja pipar valida?, Uuemad soolad
TŠILLI PIPRAD SOOLAPOES
Tšillipipart hakkasid enam kui 8000 aastat tagasi kasvatama ja aretama Kesk-Mehhiko idaosa muinaselanikud.[1]
Tšilli on aastaringselt kasvatatav, väga mitmekesise välimuse ja erinevaid kasvutingimusi taluv taim. Paprika perekond on praeguse seisuga mitteametlikult jagatud kaheks peamiseks haruks: idapoolsed, mida esindavad väljasuremisohus Brasiilia vähetuntud metsikud liigid ja läänepoolsed, mis hõlmavad kõiki niinimetatud tuntud tšillisid.
Tšilli mõjuainena toimivad kapsaitsinoidid, millest tuntuim on kapsaitsiin, mis mõjub otse suu piirkonna närviretseptoritele. Kapsaitsiinid petavad organismi närviretseptoreid, kuna viimased arvavad, et neile tehakse viga ja tekitavad põletuslaadse aistingu, mistõttu loomad tšillipipraid ei söö. Tšilli manustamisel tekivad kehas muuhulgas valuaistingud, mis omakorda vabastavad organismi toodetud valuvaigisteid – endorfiine.
Kapsaitsiin on rasvlahustuv, nii et “kõrvetust” saab leevendada rasvase piima või näiteks leivatoodetega. Vee või mahla manustamine kõrvetuse leevendamiseks ei aita, vaid tekitab veel suurema koguse ärritavat (küll lahjemat) kapsaitsiinilahust suus ja efekt pigem suureneb.
Tšillipipraid peetakse osades kultuurides afrodisiaakumiteks.
allikas https://et.wikipedia.org/wiki/Tsillipipar
Kuidas mõõta tsilli teravust
Näiteid:
0 SHU Paprika
8 000 SHU Jalopeno
50 000 SHU Cayenne
100 000 SHU Bird Eye
1 000 000 SHU Bhut Jolokia
Bhut Jolokia, mis on meie valikus üks teravamaid chilli pipraid soovitame alati kasutada kummikindaid,
Gourmet Chili NO 151 Angel hair
Extremely thin threads of red chili with deep and fruity sun-dried chili flavor. Astonishing spice and colorful garnish for soup, salat and egg theses . Light toasting on the pan increases the depth of flavor.
Angel’s hair Gourmet tšilli nr 151
Gourmet Chili NO 153 Bird´s Eye
Bio Bird´s Eye chili from controlled ecological cultivation. Small chili packs quite a lot of heat and is irreplaceable in Thai cuisine. Ideal for marinades or sauces that are to be accompanied by fish or chicken, and of course soups.
Organic Birdeye Chili Gourmet Tšilli Nr 153
Gourmet Chili NO 152 Urfa biber
Flaked Urfa biber -isot pepper. wonderful fermented chile from the Turkish town of Urfa. “sweating” method of sun-dried greats the long lasting taste and dark color of Urfa chili. Perfect in stews, risottos, meat dishes and roasted aubergines.
Isot Chilli (Urfa Biber) Gourmet Tšilli Nr 152
Gourmet Chili NO 154 Bhut Jolokia
Ghost pepper (Naga) Bhut Jolokia One of the hottest chili peppers in the world! Besides the extreme heat, this he chile possesses layers of flavor, recognizable in Indian cuisine stirred into stews, chopped up into condiments, or scattered over meat. DANGER – USE RUBBER CLOVES
Bhut Jolokia Chili (Ghost Chili) Gourmet Tšilli Nr 154
Unustada ei tasu musta pipart
Vaata siit millist saladust peidab endas Andalimani pipar
https://gurmeesool.ee/soolajutud/kuidas-kasutada-andalimani-pipart/
Kuidas kasutada Andalimani pipart
About Author
Kommentaarid on suletud