veebruar 2, 2021 // Soolajutud -milline sool ja pipar valida?
Cubeb pepper – kubeebapipar mis see on?
Kubeebapipar, Cubeb või ladinapäraselt, Piper cubeba, on vürts, mida
kasutatakse toitudele ja jookidele maitse andmiseks. Kubeebapipar on piprataim, mis
pärineb Piperaceae perest. Kubeebapipart tihtipeale kutsutakse ka sabaga pipraks, just
oma väljanägemise tõttu. Mõnikord nimetatakse teda aga oma marja-sarnase välimuse
pärast hoopis kubeebamarjaks. Heal lapsel mitu nime – ka Java pipraks kutsutakse kubeebat.
Kunagi kasvas kubeebapipar vaid Javal ning ka teistel Indoneesia saartel.
Indias aga kutsutakse kubeebat kabab chiniks.
Kuidas kubeebapipar maitseb?
Kubeebapipar sisaldab terpeene ja aromaatilisi taimeühendeid mis omakorda
jagunevad monoterpeenideks ja seskviterpeenideks. Just nende keeruliste nimetuste
tõttu on aga kubeebal vürtsine ja puidune maitse ning lõhn.
Alguses maitseb kubeeba pisut vürtsikana, millele järgneb veidi mõru maitse. Siis aga
ilmub väga värske eukalüpt ning ka pisut tsitruselist. Paljudele meeldib kubeeba pipra
maitse just seetõttu, et on musta pipra ja pimendi vahepealne.
Kubeeba vs must pipar
Kubeeba pipar ei ole nii tuline kui must pipar. Piparde tulisuse skaalal skoorib ta üsna
madala kolme kümnest. Must pipar sisaldab suurel hulgal piperdiine, mis annavad tugeva piprase maitse. Kubeebapipar piperdiine ei sisalda.
Kuidas kubeebapipart säilitada?
Kuivas ja jahedas kohas säilib see pipar kuni 3 aastat. Kui aga pipart jahvatad, on
mõistlik see ära kasutada kolme kuni kuue kuu jooksul. Kindlasti hoia oma vürtse
klaaspurgis, millel on tugevalt istuv kaas, näiteks nagu need, mis meil Salt’sUpis
kasutusel on. Pane see purk ilusti kuiva ning jahedasse kohta, päikese käest peitu.
Veel põnevat selle väikse marja kohta
Kubeebapipral on värvikas ajalugu ja unikaalne kasvumuster. Kuidas täpselt kubeebat
kasutada kokkamisel ja kuidas ta sulle kasulik on? Loe edasi, et rohkem teada saada!
Java pipra ajalooline taust
Java ja teised Indoneesiast pärit saared on alati olnud selle sabapipra peamiseks
allikaks. Hinnatud Cubebi marja majanduslikuks hoidmiseks steriliseerisid põllumehed
seemneid. See välistas Java pipra seemne varastamise ja seejärel võõrasse mulda
istutamise. 287. aastal eKr surnud filosoof Theophrastose Vana-Kreeka kirjutised näitavad, et mitte ainult kreeklased ei kaubelnud Jaavaga.
Portugali kuningas, kes soovis luua Indiaga tugevat kaubandussidet, keeldus Java
saarelt kubeebat sisseostmast. Selle asemel lubas kuningas musta pipra tuua ainult
oma majanduspartnerilt Indiast. Selliseid keeldusid nimetatakse põhjuseks, miks kubeebapipar ei kogunud seda populaarsust, mida ta oleks võinud. See selgitab ka seda, miks must pipar käib soola ja pipraveskites, mitte kubeeba!
Kuidas kubeebapipar kasvab
Kubeebapuu võib kasvada kuni 10 meetri pikkuseks, kui sellel on ligipääs niiskele ja
toiteainerikkale mullale. Seda kunagi ekslusiivselt vaid Indoneesias kasvatatud sabapipart, kasvatatakse nüüd Indias, Väike-Antillidel, Malaisias ja Sri Lankal. Puu jämedad kummised lehed on tumerohelised ja valmimisel on nende pikkus 15 sentimeetrit.
Õitsemise ajal on puu kaunistatud valgete õitega ja viie millimeetri suuruste väikeste
marjadega. Need sabaga marjad on veidi suuremad kui pipraterad. Korjatud vahetult
enne küpsust, kui need on veel rohelised, jäetakse need marjad päikese kätte kuivama.
Pärast kuivatamist tõmbuvad marjad kortsu ja värvuvad mustaks.
Kuidas kubeebat kasutada
Kubeebapipart saab kasutada isetehtud vürtsisegu loomiseks tervena, purustatuna või
koos teiste vürtsidega. Nii Indoneesias kui Malaisias on populaarseim viis selle
kasutamiseks värskelt jahvatatuna, nii on eriti meeldiv roogade maitsestamiseks.
Muideks seal eelistatakse kubeebat üle musta pipra!
Tänapäeval kasutatakse vürtsi rohkem gurmeerestoranides, kus professionaalsed
kokad üritavad traditsioonilise musta pipra kõrvalt uusi maitseid lisada.
Vahva fakt! Seda pipart kasutatakse ka džinnide ja sigarite valmistamisel.
Erinevad võimalused kubeeba kodus kasutamiseks
Kubeebapipar esineb kõige sagedamini Põhja-Aafrika ja Aasia köökides. Marokos lisab
see tagiinidele tugevat maitset ja on kasutusel ka väga paljudes muudes retseptides.
Aasias kasutakse seda sageli karri vürtsi osana.
Austraalias on aga restoranides popp kasutada ja katsetada eksootiliste maitsetega.
Seetõttu on kubeebapipar üsna sage nähtus modernsetes restoranides üle kogu
Austraalia.
Kubeeba pipar Euroopa ja Põhja-Ameerika köökides
Kubeebapipar ei ole veel levinud vürts Euroopa ja Põhja-Ameerika roogades.
Kuid jahvatatud kubeebapipar võib rikastada riisi ja köögivilju, samuti mereande,
lambaliha, pardi ja mitmesuguseid hautisi. Köögivilja-, kana- või veiselihapuljongi valmistamiseks lisage igale liitrile veele kuus kuni kaheksa tervet kubebimarja. Kui olete valmis, kurnake välja kubeebapipar koos puljongi muude koostisosadega.
Magusates roogades sobib see hästi puuviljadega ning erinevate jäätiste, sorbettide ja
želatoonide koostises. Kurna pipar välja enne segu jäätisemasinasse valamist.
Kuubebapipar sobib talvekuudel eriti hästi ka hõõgveini sisse. Kasutage lahjat punast
veini ja kuumutage kaneelipulkade, apelsiniviilude ja kuue kubeeba marjaga liiter veini.
Laske podiseda. Kui vein on üleni soojenenud, kurna enne serveerimist läbi sõela.
Nutikad pagarid on leidnud, et kubeebapipar sobib ka imehästi piparkookidega, lisaks
muudele vürtsidega segatud magustoitudele.
Kubeeba lisamine vürtsisegule
Kubeebapipra maitse sobib hästi loorberilehe, kardemoni, karri lehe, kaneeli,
rosmariini, salvei, tüümiani ja kurkumiga.
Indias on tavaline, et perekonnad loovad oma vürtsisegud, mille üheks oluliseks osaks
on kubeeba ja edastavad seda sama salajast retsepti põlvkondade kaupa.
Ras el Hanout
Marokos on kõige populaarsem segu Ras el Hanout. Seda saab kasutada
spetsiaalsetes roogades nagu mrouzia, magus ja vürtsikas lambaliha roog või kuskuss
tafya koos kana või lambalihaga. Samuti soovitatakse seda proovida suppides.
Selle vürtsi valmistamiseks on vaja
1 tl kubebipipart, jahvatatud
1 tl soola
1 tl köömneid
1 tl ingverit
1 tl kurkumit
¾ tl kaneeli
½ tl jahvatatud koriandriseemneid
½ tl jahvatatud valget pipart
½ tl cayenne’i pipart
½ tl estragon jahvatatud
¼ tl värskelt jahvatatud muskaatpähklit
¼ teelusikatäis nelki
¼ teelusikatäis vürtspipart
Valmistamiseks segage kogu kraam kausis ning säilitage tihedalt kinnituva kaanega
klaaspurki. Seejärel hoidke seda jahedas ja päikesevalgusest eemal.
Kuidas “sabaga” piprad Sulle kasulikud on?
Traditsioonilises Hiina meditsiinis kasutati kubebipipart afrodisiaakumiks. See nimetati
hiljem tabavalt “Idamaiseks õnnetabletiks”.
Keskajal oli kloostrimeditsiinil oma roll ka väikese sabaga pipra tervisele kasulike
omaduste uurimisel ja levitamisel. Arvatakse, et kubeebapipar jõudis 9. sajandil araabia
arstide kaudu Euroopasse.
Saksa nunn Hildegard von Bingen keskaegsel ajal on tunnustatud tänuväärselt
looduslike ravimite uurimise ja kasutusele võtmise eestt. Von Bingen dokumenteeris
kõik metoodiliselt. Ta uskus, et kubeebapipra igapäevane söömine tagas
rõõmsameelsuse ja selge mõtlemise. Tervendaja ise näris vaimse erksuse nimel kolm
kuni kuus marja päevas.
Ühes oma märkmetes on Von Bingen kirja pannud järgneva: “Kubeeba on soe ning
kuiv. Kui keegi sööb kubeebat, leevendab see temas kõik pahad soovid. Kuid see teeb
ka tema meele rõõmsaks ning teeb tema meele ja teadmised puhtaks, sest kubeeba
kasulik ja kohatu soojus kustutab ebamõistliku iha, milles haisvad ja porised vedelikud
on peidus. Cubeb teeb inimese vaimu ja tema meele eredalt selgeks.
Tänapäeval kasutatakse kubeebapipart tervise hoidmiseks, purustatud kujul 2–4
grammi päevas. Neid pipramarju kasutatakse homöopaatilises ravis kuseteede põletiku
korral ja seedimise soodustamiseks. Ajurveeda meditsiinis kasutatakse teda aga
hingamisteede haiguste, näiteks bronhiidi, nohu ja köha leevendamiseks.
Seedehäirete korral võib kubeebat lisada teele. Lisa teekannu 1/8 supilusikatäit
jahvatatud kubeebapipart koos ¼ tl jahvatatud kurkumiga. Seejärel lisa kohe mitu head
lehte värsket basiilikut. Aja vesi keema ning oota 2-3 minutit. Kurna ja naudi.
Köha korral lisage omavahel supilusikatäis mett ja kaks näputäit purustatud kubeeba
pipart. Lisa pipra ja mee segu enda valitud teele. Joo aeglaselt.
Miks me armastame kubeebat
Meie kubeeba lisab mõnusa eksootilise maitse su toidulaual nii roogadele kui jookidele
Jälle miskit uut ja põnevat! Vürts rikastab elu 🙂
About Author
Kommentaarid on suletud