Organic Birdeye Chili Gourmet Tšilli Nr 153
7.99€
Bio Bird´s Eye tšillipipar.
Väikesed tšillipakid sisaldavad üsna palju teravust ja on Tai köögis asendamatud.
Ideaalne marinaadide või kastmete juurde, mis on mõeldud kala või kana juurde. Asendamatu erinevate suppide maitsestamisel. Väikesed, kuid tugevad tšillid lisavad toitudele vürtsi ning neid võib süüa nii toorelt, kuivatatult kui ka küpsetatult.
Bird’s Eye tšillit hinnatakse tema magusa, kuid piprase maitse ja tugeva kuumuse tõttu. Väikesed tšillid on tugevad, mõõtes Scoville’i skaalal 50 000–100 000 Scoville’i ühikut. See on kümme korda kuumem kui jalapeno. Kuna küpsel punasel Bird’s Eye tšillil on hilinenud teravus, tekib roogi süües alles kuumus hiljem ning püsib kaua pärast söömise lõpetamist.
Päritolumaa Uganda
18gr purk
Kirjeldus
Mis on Bird’s Eye tšilli ja kust see pärineb?
Bird’s Eye tšillipipar (mõnikord nimetatakse seda ka Tai tšilliks või Thai Dragoniks) on populaarne vürts, mida kasutatakse Kagu-Aasia köögis. Metsikult kasvab ta siiani. Need tšillipiprad on pisikesed, kuid vägagi tugevad. Oma terava kuju ja väiksuse tõttu on nad saanud nimeks “Bird’s Eye” ehk linnusilm!
Piri Piri on sellele tšillitüübile Aafrikas antud nimi. Kachchi on nimi, mida kasutatakse Kagu-Aasias. Tšillipipra leviku võimaldasid 17. sajandil Portugali ja Hispaania meremehed. Bird’s Eye taim, nagu kõik tšillid, on pärit Kesk-Ameerikast.
Kuuma ilmaga piirkondades kasvavad väikesed tšillid väikestel põõsastel taimedel. Kaunad on tavaliselt umbes 5 cm pikkused ja ühe sentimeetrise läbimõõduga.
Bird’s Eye tšilli värvus on küpsena punane. Enne küpsemist on pipar roheline. Kuigi see on toores, on see rohelisena siiski söödav ja seda kasutatakse sageli rohelistes karrides.
Tavaliselt on neil värskena küljes vars ja kaunad sisaldavad lahtisi vürtsikaid seemneid. Väikese kaalu tõttu on tšillid odavad ja neid saab kasutada tervena, viilutatuna või seemnetest puhastatuna ja hakituna.
Lõbus fakt! Bird’s Eye tšillitaim on populaarne dekoratiivtaim. Tänu oma suurusele, kaunitele ja läikivatele lehtedele ning loomulikult veetlevatele tšillidele on see suurepärane lisa avarasse koju! Seda saab kasvatada taimepotina siseruumides või suvekuudel isegi väljas.
Kuidas maitseb Bird’s Eye tšilli ja kas see on väga terav?
Bird’s Eye tšillit hinnatakse tema magusa, kuid piprase maitse ja tugeva kuumuse tõttu. Väikesed tšillid on tugevad, mõõtes Scoville’i skaalal 50 000–100 000 Scoville’i ühikut. See on kümme korda kuumem kui jalapeno, kuid poole kuumem kui habanero. Kuna küpsel punasel Bird’s Eye tšillil on hilinenud teravus, tekib roogi süües alles kuumus hiljem ning püsib kaua pärast söömise lõpetamist.
Kuidas kasutada linnusilma tšillipipart?
Tai, Vietnami, Malaisia ja Indoneesia köökides kasutatakse laialdaselt linnusilma tšillit. Salatid, friikartulid, karrid, kastmed, sambalid, supid ja marinaadid sisaldavad värsket või kuivatatud tšillit. Tšillid võib pärast varte eemaldamist jätta terveks, viiludeks, kuubikuteks, tükeldamiseks või blenderdamiseks. Kaunas olevad seemned on eriti kuumad ja neid võib mahedama maitse saamiseks eemaldada.
Bird’s Eye tšilliga toidu valmistamisel on tungivalt soovitatav kanda kindaid! Kemikaali, mis muudab tšillid kuumaks, nimetatakse kapsaitsiiniks. See võib jääda sõrmedele mitmeks tunniks ja põletada nahka, eriti tundlikke alasid silmade ümber. Nii et kandke kindaid ja pühkige enne eemaldamist nuga, tööpinnad ja kõik muu, millega lõigatud tšillid kokku puutusid, et vältida valu ja ebamugavust.
Värsket tšillit võib enne kasutamist hoida külmkapis kuni kaks nädalat. Niiskuse lisamise ja lagunemise vältimiseks oodake enne kasutamist, et need puhtaks pesta.
Linnusilma tšillit võib marineerida või kuivatada, et need värsked säiliksid. Kuigi tšillit võib külmutada, ei soovitata seda väikeste tšillide õhukese koore tõttu. Kuivatatud ja marineeritud tšillid säilivad aga korraliku konserveerimise korral toatemperatuuril kuni aasta.
Bird’s Eye tšilli on suurepärane valik, kui soovite toidule kuumust lisada ilma mahukat või vastuolulist maitset lisamata. Väikesest kogusest piisab.
Ainulaadne Bird’s Eye tšillipipra retsept, mida tasub proovida:
Kuigi Bird’s Eye tšillit saab süüa kohe ilma keetmata, oleme selle maitsva retsepti kirja pannud. See vürtsikas ja maitsev kanaliha on populaarne Malaisia roog, mida on lihtne valmistada ja mis paneb Sind linnusilma tšillisse armuma!
Seda nimetatakse Ayam Masak Lemak Cili Padi, kus Ayam tähendab “kana”, Masak tähendab “kokk”, Lemak tähendab “kreemjas” ja Cili Padi linnusilma tšillit. Uskumatult maitsev idee õhtusöögiks.
Vaja läheb:
- 700g kana, lõigatud vastavalt soovile
- Kümme tükki Bird’s Eye tšillit
- Üks kartul, lõika soovitud kujuga
- Kaks teelusikatäit kurkumipulbrit
- Kaks tükeldatud sidrunheina
- Kaks keskmise suurusega roosat sibulat, jämedalt hakitud
- Kaks hakitud kurkumilehte
- Kaks tassi kerget kookospiima
- Üks tass paksu kookospiima
- Soola maitse järgi (soovitame kasutada meie Sweet soola!)
Tee nõnda:
- Esmalt tambi värske kurkum ja linnusilma tšilli peeneks. Tampimise ajal lisa veidi soola. Aseta see mõneks ajaks kõrvale.
- Teiseks küpseta hakitud sibul 2 spl õlis lõhnavaks.
- Pärast seda lisa eelnevalt purustatud vürtsid. Sega segu, kuni aromaatsed ained ja õli pinnale ujuvad
- Lisa oma segule kana, sidrunhein ja kartul ning jätka segamist!
- Nüüd sega üks tass vett ja õhuke kookospiim.
- Sega aeg-ajalt ja küpseta, kuni kartul on mõnusalt pehme. Katsetada saab kahvliga kartulitükkidesse surudes.
- Lisa paks kookospiim ja kurkumilehed peale kartulitükkide pehmenemist.
- Maitsesta maitse järgi soolaga
- Serveeri kohe valge riisiga.
- Nautdi oma värskelt valmistatud Ayam Masak Lemak Cili Padi koos linnusilma tšilliga!
Soovitatud Sweet Salt’i leiad siit