Kubeebapipar CUBEB pipar nr 83
7.99€
Cubeb ehk kubeebapipar.
Kubeebapipar pärineb troopilistest paikadest nagu Jaava ja teised Indoneesia saared. Sellel pipral on soe, meeldiv aroom, õrnalt pirpane aga ka muid vürtse meenutav oma pehme eukalüpti ja terpentiini hõnguga. Pipra kuumutamine toob välja just selle meeldiva hõngu.
Kubeeba pipar ei ole nii tuline kui must pipar. Piparde tulisuse skaalal skoorib ta üsna madala kolme kümnest.
Kõige paremini sobib see pipar liha ja köögiviljaroogade juurde. Väga hästi ühineb kardemoni, kaneeli, karri lehtede, rosmariini, salvei, tüümiani ja kurkumiga.
Päritolumaa: Indoneesia
35gr purk
Kirjeldus
Mis on kubeebapipar?
Cubeb’i pipar, kubeebapipar või ladina päraselt, Piper cubeba, on vürts, mida kasutatakse toitudele ja jookidele maitse andmiseks. Kubeebapipar on piprataim, mis pärineb Piperaceae perest. Kubeebapipart tihtipeale kutsutakse ka sabaga pipraks, just oma väljanägemise tõttu. Mõnikord nimetatakse teda aga oma marja-sarnase välimuse pärast hoopis kubeeba marjaks.
Heal lapsel mitu nime – ka Java pipraks kutsutakse kubeebat. Kunagi kasvas kubeeba pipar vaid Javal ning ka teistel Indoneesia saartel. Indias aga kutsutakse kubeebat kabab chiniks.
Kuidas kubeebapipar maitseb?
Kubeebapipar sisaldab terpeene ja aromaatilisi taimeühendeid mis omakorda jagunevad monoterpeenideks ja seskviterpeenideks. Just nende keeruliste nimetuste tõttu on aga kubeebal vürtsine ja puidune maitse ning lõhn.
Alguses maitseb kubeeba pisut vürtsikana, millele järgneb veidi mõru maitse. Siis aga ilmub väga värske eukalüpt ning ka pisut tsitruselist. Paljudele meeldib kubeeba pipra maitse just seetõttu, et on musta pipra ja pimendi vahepealne.
Kubeeba vs must pipar
Kubeeba pipar ei ole nii tuline kui must pipar. Piparde tulisuse skaalal skoorib ta üsna madala kolme kümnest. Must pipar sisaldab suurel hulgal piperdiine, mis annavad tugeva piprase maitse. Kubeebapipar piperdiine ei sisalda.
Kuidas kubeebat säilitada?
Kuivas ja jahedas kohas säilib see pipar kuni 3 aastat. Kui aga pipart jahvatad, on mõistlik see ära kasutada kolme kuni kuue kuu jooksul. Kindlasti hoia oma vürtse klaaspurgis, millel on tugevalt istuv kaas, näiteks nagu need, mis meil Salt’sUpis kasutusel on. Pane see purk ilusti kuiva ning jahedasse kohta, päikese käest peitu.
Veel põnevat selle väikse marja kohta
Kubeebapipral on värvikas ajalugu ja unikaalne kasvumuster. Kuidas täpselt kubeebat kasutada kokkamisel ja kuidas ta sulle kasulik on? Loe edasi, et rohkem teada saada!
Java pipra ajalooline taust
Java ja teised Indoneesiast pärit saared on alati olnud selle sabapipra peamiseks allikaks. Hinnatud Cubebi marja majanduslikuks hoidmiseks steriliseerisid põllumehed seemneid. See välistas Java pipra seemne varastamise ja seejärel võõrasse mulda istutamise.
- aastal eKr surnud filosoof Theophrastose Vana-Kreeka kirjutised näitavad, et mitte ainult kreeklased ei kaubelnud Jaavaga.
Portugali kuningas, kes soovis luua Indiaga tugevat kaubandussidet, keeldus Java saarelt kubeebat sisseostmast. Selle asemel lubas kuningas musta pipra tuua ainult oma majanduspartnerilt Indiast.
Selliseid keeldusid nimetatakse põhjuseks, miks kubeebapipar ei kogunud seda populaarsust, mida ta oleks võinud. See selgitab ka seda, miks must pipar käib soola ja pipraveskites, mitte kubeeba!
Kuidas kubeebapipar kasvab
Kubeeba puu võib kasvada kuni 10 meetri pikkuseks, kui sellel on ligipääs niiskele ja toiteainerikkale mullale.
Seda kunagi ekslusiivselt vaid Indoneesias kasvatatud sabapipart, kasvatatakse nüüd Indias, Väike-Antillidel, Malaisias ja Sri Lankal. Puu jämedad kummised lehed on tumerohelised ja valmimisel on nende pikkus 15 sentimeetrit.
Õitsemise ajal on puu kaunistatud valgete õitega ja viie millimeetri suuruste väikeste marjadega. Need sabaga marjad on veidi suuremad kui pipraterad. Korjatud vahetult enne küpsust, kui need on veel rohelised, jäetakse need marjad päikese kätte kuivama. Pärast kuivatamist tõmbuvad marjad kortsu ja värvuvad mustaks.
Kuidas kubeebat kasutada?
Kubeebapipart saab kasutada isetehtud vürtsisegu loomiseks tervena, purustatuna või koos teiste vürtsidega. Nii Indoneesias kui Malaisias on populaarseim viis selle kasutamiseks värskelt jahvatatuna, nii on eriti meeldiv roogade maitsestamiseks.
Muideks seal eelistatakse kubeebat üle musta ja punase pipra!
Tänapäeval kasutatakse vürtsi rohkem gurmeerestoranides, kus professionaalsed kokad üritavad traditsioonilise musta pipra kõrvalt uusi maitseid lisada.
Vahva fakt! Seda pipart kasutatakse ka džinnide ja sigarite valmistamisel.
Erinevad võimalused kubeeba kodus kasutamiseks
Kubeebapipar esineb kõige sagedamini Põhja-Aafrika ja Aasia köökides. Marokos lisab see tagiinidele tugevat maitset ja on kasutusel ka väga paljudes muudes retseptides.
Aasias kasutakse seda sageli karri vürtsi osana.
Austraalias on aga restoranides popp kasutada ja katsetada eksootiliste maitsetega. Seetõttu on kubeebapipar üsna sage nähtus modernsetes restoranides üle kogu Austraalia.