veebruar 26, 2019 // Soolajutud -milline sool ja pipar valida?
Milleks meile sool?
Kokakunstis on kaks olulist asja – söögitegemise tehnika ja toorainete kvaliteet. Mõlemad on tähtsad ja kui on üks vilets, siis teine ei paranda seda kuidagi. Trendid, moed, suunad kokanduses võivad muutuda aga need kaks asja jäävad. Hea kokk suudab võtta parima toorainetest ja mängeldes teha valmis tõelise meistriteose, mis sulab suus. Aga sool – maailma igavaim asi – mis osa see kokakunstis ikkagi mängib? Toitumistavasid on erinevad – sööme loomi, taimi, seeni, baktereid aga sool on ainus mineraal mida sööme. Soola parimaid omadusi on see, et ta suudab tugevamini välja tuua teiste koostisainete maitsed ja samuti neid parandada. Ehk siis sool on ainus asi mille peale saame loota. Sool on meie toidulaual aegade algusest peale ja kui tavaline lauasool asendada gurmeesoolaga siis avaneb meile sootuks uus maitsete maailm, mis rikastab meie toiduladua, ergastab maitsemeeli ja annab drastiliselt häid maitseelamusi mis kokakunsti maksimaalset potentsiaali toetavad.
5 põhjust miks soola väärtustada:
1. oleme harjunud toitu soolama kogu aeg. aga tavapärase lauasoolaga soolame toidu tihti üle ja paljudest maitsetest jääme toidulaual ilma. Soolaväärtus ja võimekus toitu maitsestada on gurmeesoola puhul oluliselt suurem.
2. Kokkamise juures gurmeesoola kasutamine annab võimalusi erinevateks maitsestamisviisideks erinevate toorainete puhul, mis toob välja näiteks liha mahlasuse, spargli krõmpsu oleku ja kana pehmuse.
3. Tarbides gurmeesoola avardad oma teadmisi kokanduses valdkonnas kuidas erinevad võtted ja koostisosad toimivad. Uued maitsed, mille peale kunagi ei oleks tulnud on nüüd sinuga!
4. Risk on pea olematu, kuid tulemus võib olla hindamatu! Ükskõik kui kalli soolaga kokkama satud, jääb see ilmselt ikkagi odavaimaks su roa teistest koostisosadest.
5. Kui leiad tee gurmeesooladeni, ei taha sa töödeldud soolade juurde kunagi tagasi tulla! Gurmeesoolad on tavalisest lauasoolast täielikult teisel tasemel ja nende avastamine on kui maitsete võlumaailma otsa sattumine!
Gurmeesoola lehelt leiadki infot erinevate soolade kohta, mis võivad muuta sinu toidulauda täielikult! Loodame inspireerida oma lugejaid tegema julgemaid valikuid soola kasutamisel ja üleüldse kokkamisel. Erinevatest paikadest pärit sooladega tutvumine avab uued maitsemeeled ning laiendab sinu teadmisi ka üleüldises kokandusmaailmas.
Sool on kõige tähtsam ja mõjukam koostisosa sinu toidulaual. Tänu sellel saad muuta oma toidumaitser drastiliselt. Ükski sool ei sarnane teisele soolale. Rolli mängivad vanus, päritolu, kasvatus- ja kasutusviis. Nii mõnigi asi, mida sisse sööme, ei tohiks kuuluda meie toidulauale. Mõistes kust ja kuidas tulevad odav mere- ja lauasool, ei taha sa neid oma köögis näha enam kunagi.
Tehissool ei saa kunagi võrdseks gurmeesoolaga. Ütlus, mis on siinkohal üpriski oluline samas võtab kõik läbi huumoriprisma kokku : “tehissool on kui südameoperatsioon – kasuta seda juhul, kui su elu sõltub sellest” Soetades soola kvaliteetselt soolakaupmehe käest, toetad ettevõtteid, mis väärtustavad tervislikku toitumist ja annavad oma panuse ökoloogilisele ning kultuursele stabiilsusele. Nii saad teha sammu maailma paremaks muutmisele.
Sool ei ole sulle kahjulik. Vastupidiselt. Kui kasutad õigeid sooli õigetes kogustes, on see sulle kasulik. Soolamaailma lummusesse on lihtne sattuda – süvene sellesse korraks ja sa hakkad seda “maailma kõige igavamat” asja austama ja hindama. Teretulemast gurmeesoolade maailma.
About Author
Kommentaarid on suletud