oktoober 10, 2025 // kingitused, Soolajutud -milline sool ja pipar valida?
Soolaplaadiga grilli, küpseta, serveeri
Soolaplaadiga grilli, küpseta, serveeri.
Kui oled soolaplaadi endale soetanud, siis tead ilmselt, et see pole ainult ilus roosa kivi vaid sellega saab köögis pisikesi imesid teha. SaltsUp soolaplaadid on Pakistani roosast soolast käsitsi valmistatud looduslik kuuma- ja külmaplaadid, mis annavad toidule kerge, ühtlase soolasuse ja kannab endas just seda gurmeelikkust, mida tavaline pann ei suuda pakkuda.
Kuidas soolaplaati kasutada
Soolaplaati saab kasutada mitmel moel – grillil, ahjus, pliidil ja isegi sügavkülmast võetuna serveerimiseks.
1. Kuum plaat – liha ja köögiviljadele:
- Aseta plaat külmale grillile või ahju ja kuumuta aeglaselt – alusta madalal kuumusel nii ca 100 kraadi juures ja tõsta temperatuuri järk-järgult 250-300 kraadini. Kui plaat saab liiga kiiresti kuumaks, võib see praguneda.
- Kui plaat on piisavalt kuum (kui peopesa kohal tunned tugevat kuumaõhku), saad sellele otse panna veise steigi, lõhefilee, krevette või viilutatud suvikõrvitsat.
- Toit küpseb kiiresti ja võtab endasse just paraja koguse
2. Külm plaat – serveerimiseks ja külmade roogade jaoks:
- Hoia soolaplaati paar tundi külmkapis või sügavkülmas.
- Seejärel serveeri sellel sushi, sashimi, carpaccio, juustud, puuviljad või jäätis – kergelt soolakas plaat toob maitsed huvitavalt esile ja soojal suvepäeval püsivad road jahedad ja värsked.
3. Lauale serveerimiseks:
- Soolaplaat näeb laual väga efektne välja – eriti kui asetad sellele eelroad või magustoidud otse ilma taldrikuteta.
- Lisaks aitab plaat toitu pikemalt külmana (või kuumana)
Hooldus – nii kestab soolaplaat aastaid
Soolaplaat vajab natuke hooldut, aga mitte ülemäära palju.
- Ära pese seda vee all ega seebiga! Puhasta niiske lapiga või paberiga, vajadusel kraabi metallist Soolakivi on poorne ja kui vesi satub sinna vahele, siis võib soolaplaat mõraneda.
- Lase plaadil täielikult jahtuda ja kuivada, enne kui selle kappi hoiule Soolaplaadile meeldib olla otsese päikesevalguse eest kaitstud. Näiteks pane köögirätiku sisse ja siis pimedasse köögikappi.
- Kui plaat muutub ajapikku veidi ebaühtlaseks või tumeneb, on see täiesti normaalne – see on märk kasutusest, mitte kulumisest.
- Säilita kuivas kohas, sest niiskus võib soola
Väike nipp: kui soolaplaat on liiga määrdunud või ebatasane, saab selle pinda kergelt lihvida liivapaberiga.
Mida põnevat soolaplaadiga veel teha saab
Soolaplaat pole ainult liha jaoks. See on täiesti universaalne köögivahend, kui natuke katsetada.
- Soolane jäätis: külmuta plaat ja serveeri sellel vaniljejäätist karamellikastmega – väike soolane kontrast muudab magusa maitse sügavamaks.
- Krevetid tšilli ja laimiga: kuum plaat + 2 minutit mõlemalt poolt =
- Soolalõhe kiirelt: aseta toored lõheviilud külmale plaadile 10–15 minutiks – saad õrna soolaga “külmsuitsulõhe” efekti.
- Soolaplaadiga grillitud köögiviljad: eriti hea suvikõrvits, paprika ja šampinjonid.
Soolaplaat on korraga nii köögi tööriist, serveerimisalus kui maitseandja. See ei vaja elektrit ega patareisid, ainult kannatust ja natuke tähelepanu. Kui hooldad seda õigesti, saad sellega teha sadu roogasid, iga kord veidi teise maitsega.
Ja kui keegi küsib, miks su toit järsku restoranitasemel maitseb – siis võid lihtsalt öelda:
“Soolaplaadil tehtud.”
Kust SaltsUp soolaplaadid tulevad?
Meie soolaplaadid teeb üks väike soolakivi tehas Punjabi piirkonnas Pakistanis. Kõik soolaplaadid on oma kuju saanud käsitööna. Need lihvitakse ja lõigatakse mõõtu ükshaaval. Mida suurem ja raskem on plaat, seda kauem selle tegemine aega võtab. Tehase pealik Mohamed ütleb, et kandilisi plaate on palju lihtsam ja kiirem teha. Aeganõudvamad on ümmargused plaadid ja mida suuremad seda keerulisem neid valmistada on.
Suitsukala soolaplaatide vahel – meie köögi lemmiktrikk
Mõni retsept sünnib katsetades ja jääbki püsima. Meie oma köögis on üks selline täiesti sõltuvust tekitav lemmik – suitsune lõhe, mis valmib ilma tule ja suitsuta, ainult kahe soolaplaadi, pisikese kannatuse ja natukese konjakiga.
Vaja läheb:
- tükk punast kala (lõhe või forell)
- veidi teralist suitsusoola
2 soolaplaati
- törts konjakit
- tibake pruuni suhkrut
Kuidas teha:
1. Sega maitseained kokku:
Väikeses kausis tee segu konjakist, pruunist suhkrust ja suitsusoolast. See segu lõhnab juba iseenesest nii hästi, et korraks tekib tunne, nagu oleks suitsukalapäev ilma suitsuta.
2. Patsuta kala mõlemalt poolt seguga kokku.
Lihtne töö – käed natuke kleepuvad, lõhn imeline.
3. Pane kala kahe soolaplaadi vahele.
Tõmba kogu see kooslus toidukilega korralikult kinni, et niiskus ja maitse püsiksid sees.
4. Tõsta külmkappi ja unusta hommikuni.
Plaadid teevad oma töö – sool, alkohol ja suhkur tõmbavad kalast välja liigse niiskuse ning annavad vastu õrna suitsuse ja soolase nüansi.
Hommikul on kapis õrnsuitsusoola lõhe, mille maitse on ühtaegu peen ja kodune.
Väike boonus
Kui kala plaadilt ära tõstad, jääb sinna ilus kalastruktuuri muster – justkui loodus oleks oma signatuuri jätnud. Mõni kasutab seda nippi lausa dekoratiivseks efektiks järgmise serveeringu juures.
Serveeri nii:
- õhukeste viiludena rukkileival sidruniviilu ja tilliga
- või tõsta salatile lisaks veidi oliiviõli ja musta pipart
- või lihtsalt niisama – sest kui on hea kala, siis pole midagi juurde vaja
Ja kui nüüd tuli sul ka isu endale üks soolaplaat leida, siis vaata siia: gurmeesool.ee
About Author
Kommentaarid on suletud