Bhut Jolokia Chili (Ghost Chili) Gourmet Tšilli Nr 154
7.99€
Bhut Jolokia on üks teravamaid tšillipipraid maailmas!
Lisaks ülimale teravusele on sellel tšilili maitsenüansid, mis on India köögis äratuntavad.
Meie Bhut Jolokia tšilli on kuumuse ja kvaliteedi poolest parim ning seda on väga lihtne toidus kasutada.
Bhut Jolokia tšilli lisab kastmetele, hautistele ja marinaadidele magusaid, puuviljaseid aroome ja järk-järgult kasvavat kuumust.
NB! – KASUTAGE KÄSITLEMISEL KINDLASTI KAITSEKINDAID JA HOIDUGE SÕRMEDEGA PUUTUMAST SILMI, SUUD JA KATMATA NAHKA.
Päritolumaa: India
10gr purk
Kirjeldus
BHUT JOLOKIA CHILI
✓ Vürtsikus: 8/10
✓ 400 korda tulisem kui Tabasco kaste
✓ Maitse: tomati noodid
✓ Ei sisalda kunstlikke säilitusaineid ega värvaineid
✓ SHU (Scoville’i skaala) – 1 000 000
Mis on Bhut Jolokia Chili ja kust see pärineb?
Bhut Jolokia, tuntud ka kui kummituspipar, on maailma kuumim tšillipipar. See on kaks korda kuumem kui Mehhiko punane Savina, mis on teravuselt teine pipar. See on kaks korda tugevam kui habanero pipar ja kolm korda vürtsikam kui Cayenne.
Kummituspipar on liikidevaheline hübriidne tšillipipar, mida kasvatatakse Kirde-Indias. See on saanud oma nime tõlke järgi, kuna Bhut Jolokia tähendabki assami keeles “kummituspipar”. Kummituspipra kaunad on tšillipiparde seas ainulaadsed oma iseloomuliku kuju ja hapra kesta tõttu.
Kummituspipar, mis on Tabasco kastmest 170 korda tugevam, tunnistati Guinnessi rekordite raamatu järgi 2007. aastal ametlikult maailma kuumimaks tšillipipraks. Ghost Chili (SHU) jaoks on määratud enam kui miljon Scoville’i soojusühikut.
Kas Bhut Jolokia Chili on tervislik või pigem hoopis ohtlik?
Sellel tšillil on vaatamata üsna tulisele olemusele ka tervisele üsna palju eeliseid. On täheldatud, et Bhut Jolokia regulaarne tarvitamine takistab vähki, südamehaigusi, nahahaigusi, alandab veresuhkru taset ja toodab isegi antioksüdante.
Seda on kasutatud homöopaatilise ravimina kõhuvalude korral, suvekuumuse vastu võitlemise tehnikana ning tüüpilise majapidamise koostisosana mitmes India ja Bangladeshi piirkonnas. Tavaliselt hakkab inimene pärast Bhut Jolokia söömist tugevalt higistama, mis lõpuks põhjustab tema kehatemperatuuri langust. Nõnda on suvekuumusega võitlemine oluliselt lihtsam.
Kuidas Bhut Jolokia tšillit kasutatakse?
Bhut Jolokia tšilli lisab kastmetele, hautistele ja marinaadidele magusaid, puuviljaseid aroome ja järk-järgult kasvavat kuumust. Oma tulisuse tõttu tuleb seda aga vägagi ettevaatlikult käsitleda. Lisaks sellele, et see tšilli on äärmiselt kuum, on sellel India toidule omased maitsekihid, kui seda lisada hautistele, hakitud kastmetesse või piserdada lihale.
Kummitustšillid sobivad suurepäraselt kuumade kastmete valmistamiseks, pulbriks või tšillihelvesteks kuivatamiseks või suurematesse roogadesse lõikamiseks ja keetmiseks, näiteks hautise sisse või hoopis chili con carnesse. Sobivad nad sinna just oma teravuse ja puuviljase maitse tõttu.
Bhut Jolokiaga kokates olge ettevaatlik. Oluline on kanda kindaid ja kaitsta silmi.
Kummitustšillil on tugev magus-puuviljane maitse. Esimese 30–45 sekundi jooksul ei ole tunda pea üldse teravust. Kui kuumus saabub, valmistuge õhupuuduseks luksumiseks, higistamiseks ja silmadest vee jooksmiseks. Teravus süveneb tavaliselt 10–15 minuti jooksul, ning kaob peale 30–40 minutit.
Ei saa piisavalt rõhutada, kui terav see tšilli on. Seega olge selle käsitsemisel eriti ettevaatlik ja varuge aega, sest kiirustades võib tihti peale kogemata kätega nägu või silmi katsuda.
Uskumatu fakt
Bhut Jolokia tšillit on kasutatud ka relvana; Kirde-India elanikud rakendavad seda oma taradele elevantide peletamiseks ja sellest on valmistatud isegi suitsupomme.
India kaitsealase uurimis- ja arendusorganisatsiooni (DRDO) teadlased teatasid 2009. aastal kavatsustest lisada seda tšillit käsigranaatidesse kui mittesurmavat alternatiivi pipragaasile mässude ohjeldamiseks või enesekaitseks. DRDO andmetel võivad tšillipommide “tsiviilvariandid” olla kasutuses ka rahvahulga ohjeldamiseks ja hajutamiseks.
Näiteks India armee kasutas 2015. aasta augustis koopas peitunud terroristide välja peletamiseks Bhut Jolokiast valmistatud tšillipomme.