MELEGUETA pipar nr 76
7.99€
Melegueta pipar ehk paradiisi terad on Lääne-Aafrika rannikualade põliselanike haruldane vürts.
Melegueta pipar on terava maitsega, kardemoni ja kampri aroomiga. Melegueta on musta pipraga võrreldes üsna mahe. Seeme sisaldab ainulaadsete aromaatsete ketoonide kombinatsiooni, mis annab ainulaadse pipra maitse.
Paradiisiterad sobivad eriti tuunikala valmistamisel. See on suurepärane lihatoitudega ja hautistega. Samuti sobilik gini jt alkoholi kokteilide maitsestamisel.
Melegueta seemneid võib kasutada tervelt või purustatult ning kas toiduvalmistamise ajal või viimase maitseainena musta pipra asemel. See on vürts, mis sobib hästi teiste, eriti tüümiani, rosmariini ja salvei maitseainetega.
Melegueta pipra purustamiseks on kõige parem kasutada uhmrit ja nuia, kuna seemned on kõvad.
Päritolumaa Ghaana
60gr purk
Description
Mis on Melegueta pipar, mida tuntakse ka paradiisi teradena?
Melegueta piprataim on rohttaim, mis pärineb Lääne-Aafrikast. Selle ladinakeelne nimi on Aframomum melegueta ja kuulub ta ingveri perekonda. Vürts on tuntud paljude teiste nimede all, sealhulgas paradiisi terad, ossame, alligaatori pipar, Aafrika pipar, Guinea terad ja Guinea pipar.
Melegueta pipra maitse
Paradiisi teradel on piprane soojus. Seejärel kohtuvad tsitruselised noodid, kus on tunda kaneeli, nelki ja kardemoni. Aroom meenutab kõndimist läbi männipuudega täidetud metsa.
Melegueta pipar vs must pipar
Erinevalt mustast piprast on alligaatoripipar kuivatatud seeme, mitte mari. Perkins on looduslikult esinev orgaaniline ühend, mis on levinud mustas pipras. Selles sisalduv alkaloid, tuntud kui piperiin, annab mustale piprale piprase maitse. Melegueta pipra geneetilises koostises peperiin puudub.
Alligaatori pipar kõlab nagu pipar, mis võiks päris tugev olla. Tõde on aga see, et see on musta pipraga võrreldes üsna mahe. Seeme sisaldab ainulaadsete aromaatsete ketoonide kombinatsiooni, mis annab ainulaadse pipra maitse. Vürtskardemonis sisalduvatest eeterlikest õlidest pärit domineerivat maitset leidub vähesel määral ka melegueta pipras. Sellest tuleneb ka kerge kardemonimaitse.
Kuidas paradiisiterasid säilitada
Hoidke terveid seemneid tihedalt suletava kaanega klaaspurgis. Hoides jahedas, kuivas ja pimedas kapis, säilib see pipar kuni kolm aastat.
Pärast purustamist saab seda lisada paljudele roogadele. Soovitame purustatud pipart kasutada kohe, kui maitse ja lõhn on parimad.
Kuidas Melegueta pipart kasutatakse?
Aframomum melegueta seemneid võib kasutada tervelt või purustatult ning kas toiduvalmistamise ajal või viimase maitseainena musta pipra asemel. See on vürts, mis sobib hästi teiste, eriti tüümiani, rosmariini ja salvei maitseainetega.
Melegueta pipra purustamiseks on kõige parem kasutada uhmrit ja nuia, kuna seemned on kõvad. Pärast purustamist vabastavad seemned täieliku maitse ja valge sisemuse.
Retseptid nõuavad toiduvalmistamiseks tavaliselt ¼ teelusikatäit kuni 1 teelusikatäit. Küpsetamisel soovitatakse vürts enne küpsistesse, kookidesse või saiadesse lisamist pulbriks jahvatada.
Vürtsi segati sageli segus nimega galot daggo. See valmistati pipratera, kaneeli, nelgi ja muskaatpähkliga. Muskaatpähklit asendatakse sageli Cubeb pipraga.
Aafrika pipra ajalooline taust
Araabia, berberi ja juudi kauplejad laulsid esimestena Aafrika piprale kiitust. Lääne-Aafrikast, tänasest Libeeriast, liikusid kaamelihaagissuvilad aeglaselt üle Saheli, läbi lõputu Sahara ja seejärel üle Sudaani. Lõpuks tegid vürtsid ookeanireise Euroopasse.
Alguses määrati vürts lihtsalt kindlaks ja nimetati Aafrika pipraks. 1. sajandi sõjaväeülem ja kirjanik Plinius Vanem, keda kiideti enim entsüklopeedilise looduslooraamatu eest, märgib oma kirjutistes Aafrika pipart.
Hiljem nimetasid eurooplased vürtsi ümber paradiisi teradeks. See tekitas vahe melegueta pipra ja musta pipra vahel, millest viimast müüdi kõrgeima hinnaga. Mündikotile vähem kahju tehes, pole üllatav, et paradiisiterad said 14. ja 15. sajandil Euroopa köökides populaarseks musta pipra asendajaks.
Sel perioodil ei kasutatud vürtse üldiselt mitte ainult toiduvalmistamisel, vaid ka toitude ja jookide kvaliteedi säilitamiseks. Ménagier de Parisor Parisian Household Book (1393) soovitas kasutada paradiisi teri selleks, et parandada veini, mis oli vananenud.
1400. aastate keskel andis Portugali kuningas Afonso V Lissaboni kaupmehele Fernão Gomesile eksklusiivse juurdepääsuõiguse 100 miili kaugusele Guinea lahest Lääne-Aafrikas. See andis nutikale ettevõtte omanikule domineerimise nüüdseks armastatud Aframomum melegueta üle. Selleks ajaks nimetati paradiisivürtsi terad ümber Melegueta pipraks.
Mida tähendab Melegueta?
Ajaloolaste sõnul võib seda terminit seostada itaaliakeelse sõnaga hirss, mis on meligo. Teised väidavad, et see sai oma nime Hispaania linnast Málagast, mis oli tollal iidne foiniikia sadam. Sellest hoolimata tõlkisid prantslased selle sõna maniguetiks.
Guinea terad, Guinea pipar ja alligaatorivürts on brittide poolt sellele vürtsile antud teised nimetused.
Kuidas Aframomum Meleguetat kasvatatakse ja koristatakse?
Mitmeaastane taim Aframomum melegueta, mis on küll lühikest kasvu ja kasvu, vaid 35 sentimeetrit pikk ja 15 sentimeetrit lai, muutub õitsemise ajal vägevate lillede mässuks. Iga trompetikujuline õis kuulutab oma ilu roosakas-oranži põsepuna ja oranži varjundiga huulega. Aroom on väga aromaatne.
Nendest õitsengutest kasvavad väikesed torukujulised kaunad. Igaüks neist on umbes viis kuni seitse millimeetrit pikk. Siin asuvad arvukad punakaspruunid kuldsed seemned.
Farmides korjavad mehed pipra ja naine ekstraheerib seemned käsitsi, eemaldades need viljalihast. Seda tehakse õrnalt, et vältida seemnete kadumist. Seejärel asetatakse lehed välja ja seemned laotatakse päikese käes kuivama.
Toiduvalmistamine Melegueta pipraga
See vürts on Lääne-Aafrika köögis kõige levinum. See vürts on joruba kultuuri jaoks nii oluline, et vastsündinud lapsele antakse kohe sündides pipart maitsta.
Proovige Melegueta pipart kasutada karrides, hautistes, marinaadides või salatikastmetes. See on eriti maitsev hautatud lambaliha, kartulite ja baklažaanidega. Paradiisiterade seemned on imeline lisand piparkookidele ja kookidele.
Jookide vürtsitamine paradiisi teradega.
Lääne-Aafrika külades kasutatakse neid seemneid traditsioonilise kolapähklist valmistatud joogi maitsestamiseks. Guinea marjad on leidnud tee käsitööõlledesse. Skandinaavlased naudivad joodava akvaviiti maitset.
Piduliku pühadehõngu saamiseks lisage punasele veinile paar paradiisitera, veidi apelsinimahla, kaneelipulk, jõhvikad ja mõned apelsiniviilud. Kuumuta ja naudi hõõgveini! Või serveerige koos glöogiga.
Bombay Sapphire Gin on esmaklassiline džinn, millel on aromaatne maitse. Inglismaal valmistatud neutraalne teraviljapiiritus, millele on lisatud 10 taime, on valmistatud retseptist, mis pärineb aastast 1761. Lääne-Aafrika paradiisivürtsi terad aitavad Bombay Sapphire’ile maitset lisada.
Naljakas on mõelda, et veel 150 aastat tagasi oli paradiisitaime teradest pärit seemnete alkoholile lisamine rangelt keelatud ja karistatav süütegu. Siis arvati, et see mürgitab keha ja vaimu, põhjustades sellega hullumeelsust.
Bombay Sapphire Gin sisaldab ka kadakamarju, orrise juure, Hispaania mandleid, sidrunikoori, lagritsat, kassia koort, koriandrit ja veel üht meie lemmikut: Cubeb pipart.
Paradiisipipra eelised
Lääne-Aafrika rahvameditsiinis kasutatakse seda seedimist soodustava vahendina. Seda näritakse ka tervelt, et keha soojendada. Lisaks on seda Aafrika pipart peenestatud ja puljongile lisatuna märgatud haavaravijana. Vanade seas kasutatakse nii teri kui ka kauna traditsioonilises meditsiinis ravimitena ning neid hinnatakse antibiootiliste ja antibakteriaalsete omaduste poolest.
Nii põletikuvastaste kui ka valuvaigistavate omaduste tõttu eemaldab see väike seeme valusid, nagu liigese- ja reumatoidartriidivalu, aga ka kõhuvalu ja isegi hambavalu.
Kui õlid ekstraheeritakse seemnest, näivad sellel olevat antimikroobsed omadused, mis võivad olla kasulikud puhastusvahendites, täites samal ajal vajaduse looduslike toodete järele.
Guinea pipar Voodoo
Kariibi mere ja Ladina-Ameerika riikides kasutatakse seda Guinea pipart religioossetel voodoo tseremooniatel. On öeldud, et armastajate voodisse puistatud Guinea pipar paneb paari lõplikult lahku minema. Ometi kaitseb see kodu või õue ümber piserdades majaomanikku ja perekonda vaenlaste sisenemise eest.
Miks me armastame Melegueta pipart
Ainuüksi nimetuse pärast võiksime armastada paradiisiterasid, kuid see vürts köidab meid selle mitmekülgsuse ja põneva maitse tõttu. Tasub proovida!