ANDALIMAN pipar nr 94
7.99€
Sellel üllataval ja haruldasel Indoneesia pipral on imeline tsitruseline maitse ja lõhn. See on ideaalne kala, mereandide ja linnulihaga ja hea igapäevaseks kasutuseks.
Andaliman on Sichuani pipra kauge sugulane ja seda pipart kasutatakse Sumatras samamoodi nagu läänes musta pipart.
Sellel pipral on omapärane, pisut torkiv maitse, mis omakorda paneb su maitsemeeled eriti hästi tööle. Just selle omaduse tõttu kasutatakse Andalimani pipart toitudel, mille maitset soovitakse eriliselt rõhutada. See pipar sobib hästi lihasõpradele – toob välja ta kõige paremini just kana ja punase liha maitsed.
Liha lihaks, me siin oma soolapoes otsustasime seda sama pipart aga katsetada hoopis tee tegemiseks! Panime natuke kuuma vee sisse ja sai eriti hea maitsega.
Päritolumaa: Indoneesia
15gr purk
Description
Mis on Andalimani pipar ja kust see pärineb?
Andalimani pipar, tuntud ka kui sidrunipipar, pärineb Zanthoxylum acanthopodium taimest. Mis omakorda kuulub taimede perekonda Rutaceae, mida rahvasuus tuntakse ka tsitruseliste perekonnana. See koosneb igihalja põõsa marjadest, mis kasvavad taltsutamatult Indoneesias, täpsemalt Sumatra saare põhjapoolsetel platoodel.
Andalimani pipar on väga haruldane. Siiani kasvab see eranditult metsikult, sarnaselt nagu Tasmania, Voatsiperifery ja punane Kampoti pipar. Andalimani pipart ei saa ise kasvatada. Saagikoristus on keeruline ja toimub tavaliselt märtsis, kuigi taim kannab vilja aastaringselt. Kohalikud korjavad seda pipart käsitsi Sumatra džunglis. Lõhnava pipra koguvad nad pillirookorvidesse, mida seejärel Indoneesia päikese käes kuivatavad. Nii toimides kaotab pipar märkimisväärse osa kaalust, vähendades saaki ja tõstes lõpptoote hinda. Pärast põhjalikku korjamist ja kuivatamist on alles vaid 10% algsest saagist. Teisisõnu kaotab see 90% oma esialgsest kaalust enne, kui see üldse isegi pakendisse jõuab. Seetõttu on Andalimani pipar äärmiselt haruldane ja ka kallis.
Põhja-Sumatra batakid on põlvkondade kaupa korjanud Andalimani, oma väärtuslikku ja hinnatud pipart. Mõnes Sumatra piirkonnas kasutatakse Andalimani metspipart sarnaselt sellega, kuidas läänes kasutatakse musta pipart.
Haruldane Andalimani pipar on absoluutselt kohustuslik iga gurmeekoka köögis.
Kuidas Andalimani pipar maitseb?
Võimas tsitruseline aroom koos kipitavate ja tuimastavate sädemetega keelel on meeldiv üllatus Andalimani pipralt. See vürts suurendab oluliselt sülje tootmist, mis suurendab kogu toidu maitse intensiivsust. Andalimani pipra maitse on justkui segu greipfruudist, hibiskist ja veriapelsinist koos õrnade apelsini ja mandariini nootidega.
Kuidas Andalimani pipart kasutatakse?
Meie Andalimani pipar sobib oma värske puuviljase maitse tõttu ideaalselt kala ja mereandide kõrvale.
Oma tsitruselise lõhnaga tugevdab see nii taimetoidu kui ka liharetseptide maitset. Lisaks täiendab see oma lõhna tõttu meeletult hästi ka karrisid ja muid Aasia toite. Näiteks täiendab see ingverit ja täiustab sushi eelroogade maitset. Lisaks toimib see erakordselt hästi lauapiprana. Seda saab panna pipraveskisse ja lisada suppidele, kitsejuustule, lõhele, mereandidele ja salatitele.
Andalimani pipart tasub kindlasti proovida ka salatis, jahvatades seda kastmesse või avokaado röstsaia peale. Veel üks näpunäide, mida tasub proovida, on lisada see oma džinni ja toonikusse!
Linnu-, sea- ja kalaroogade maitsestamiseks kombineerivad Sumatra Batakid Andalimani galangali, kurkumi, küüslaugu, ingveri, kaffirlaimi lehtede, šalottsibula, sidrunheina ja tšilliga.
Lõbus retsept, mida meie Andalimani pipraga proovida:
Lihtne viis Andalimani pipart oma köögis kasutada on valmistada oma piprasegu. Ideaalne grillitud liha, köögiviljade ja kala jaoks; näiteks jahvatage pipraveskis veidi Cubebi, Andalimani ja musta pipart. Teised piprad annavad veidi vürtsikust, Andaliman aga värsket mahlasust. Teine võimalus on segada see Fleur de Seli ja sidruniga, mis on suurepärane lisand mereandidele ja värsketele salatitele.
Batak Rohelise tšilli ja Andalimani pipra Sambal.
Sambal on populaarne Indoneesia kaste, mis ühendab endas rohelist tšillit ja Andalimani pipart. Sambalit kasutatakse tavaliselt üldotstarbelise kastmena. Seda võib lisada suppidesse, hautistesse, nuudlitoitudesse, sealihasse, riisi ja isegi munale. Sambalit saab kasutada võiete, dippide, marinaadide ja kastmete vürtsitamiseks ja maitsestamiseks. Kombineeri sambal ketšupi või majoneesiga, et luua burgeritele või võileibadele mõnusalt vürtsikas määre. See on põnev, kuid samas lihtne retsept, mis toob su õhtusöögilauale elevust ja ootusärevust!
Vaja läheb:
- 20 väikest rohelist tšillit
- Üks suur punane tšilli, hakitud
- Neli šalottsibulat, kooritud ja tükeldatud
- Kaks küüslauguküünt, kooritud ja hakitud
- Üks väike sidrunhein, kasuta ainult valget osa, hakitud
- 1 spl meie Andalimani pipart
- Fleur de sel’i soola, maitse järgi
- Üks väike laim
Tee nõnda:
- Esmalt hõõru uhmri ja nuiaga roheline ja punane tšilli, šalottsibul, küüslauk, sidrunhein, Andalimani pipar ja Fleur de Seli sool ühtlaseks pastaks.
- Seejärel pigista pasta peale laim ja sega kõik korralikult läbi.
- Väike näpunäide: pigista veidi laimi- või sidrunimahla uhmerdamise ajal, et rohelised tšillid värvi ei muudaks.
- Serveeri kohe ja naudi!